Сега самодоволният унгарски лидер се готви да се съюзи с

...
Сега самодоволният унгарски лидер се готви да се съюзи с
Коментари Харесай

„Политико“: ЕС вдига рамене, докато проруските приятели Орбан и Фицо тролят Запада

Сега самодоволният маджарски водач се готви да се съюзи с новоизбрания пропутински водач на Словакия Роберт Фицо, с цел да наскърбяват още повече блока по време на срещата на водачите на Европейски Съюз в четвъртък в Брюксел.

Досегашният отговор на Европейски Съюз?

Колективно стесняване на плещи - и шушукайки заричане, че Брюксел ще размрази 13 милиарда евро за Унгария в подмяна на това Будапеща да извърши промени, които да я приведат в сходство със стандартите на Европейски Съюз за господство на закона.

" Словакия е толкоз дребна страна, че това надали ще има значение ", съобщи чиновник на Европейски Съюз. " Словакия надали има някакъв лост за влияние. Те се нуждаят от кохезионните си фондове и от доброжелателността на Европейски Съюз и не могат да си разрешат да основават проблеми в Брюксел. Това, което е доста по-важно за Орбан, е загубата на Полша като съдружник по въпросите на върховенството на закона - те имаха действително въздействие заради размера си. "

По сходен метод френски чиновник упорства, че Орбан в последна сметка също се преценява с значимите решения, макар антиевропейските си изяви.

" Очевидно е, че сигналът, изпратен от този облик [ръкуването на Орбан с Путин], не е позитивен и не е потребен ", сподели чиновник на Елисейския замък. " Но в случай че създадем крачка обратно и погледнем какво направиха Европейският съюз и Унгария за войната, която Русия предизвика в Украйна, елементарно ще забележим, че всички решения бяха взети с единогласие ", в това число за глобите против Русия и поддръжката за Украйна. " И това е, за което би трябвало да настояваме. "

Разрушителят Орбан

Все отново не е чак толкоз елементарно да се отхвърлят разрушителните качества на Орбан. Докато глобите на Европейски Съюз против Русия бяха контрактувани, Унгария постоянно отлагаше ограниченията, с цел да си извоюва отстъпки. По същия метод настоящето му обществено опълчване на НАТО и Вашингтон значи, че страните от Централна и Източна Европа са все по-притеснени.

В частни диалози дипломатите от района се чудят за какво западните сили би трябвало да не престават да споделят сензитивна информация с Унгария, в случай че лоялността на нейния водач е най-вече към Русия.

" Ако бях на мястото на Украйна, не бих се чувствал удобно да споделям каквито и да било проекти, до момента в който той е в стаята ", споделя един от високопоставените дипломати, поискал анонимност.

Антон Хофрайтер, ръководител на комисията по въпросите на Европейски Съюз в немския парламент от групата на Зелените, беше също толкоз прям. " Поведението на Виктор Орбан е нездравословно за Европейския съюз. Докато унгарският министър председател непрекъснато наскърбява Европейски Съюз, той се хвърля към властническите режими само с вярата да притегли нови средства за своята пропита с кронизъм система. В тази обстановка би било съдбовно да се провиснал замразени средства на унгарското държавно управление. Трябва да сме наясно: във време, когато Русия употребява хибридни средства за война и против страните от Европейския съюз, Виктор Орбан от ден на ден се трансформира в риск за сигурността на Европа ", споделя той.

След прегръдката на Орбан с Путин в Китай посланикът на Вашингтон в Будапеща Дейвид Пресман свика заседание на посланиците на НАТО в Унгария и съобщи, че Съединени американски щати са предали на Унгария " оправдана угриженост за сигурността ". " Обезпокоително е, че Унгария е решила да контактува с Путин по този метод ", съобщи Пресман пред унгарската работа на " Свободна Европа ".

Лидерите на балтийските страни показаха сходна позиция, като министър-председателят на Естония Кая Калас назова ръкостискането " доста, доста неприятно ", а външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи пред " Политико ", че Европа би трябвало " да стартира да обръща внимание ". " Мълчанието може да се третира като единодушие с дадена обстановка, тъй че мисля, че се стартира оттова - организирате диалог, между тях, в който се съгласявате, че това е проблем ", сподели той.

Очаква се някои балтийски водачи да изразят терзанията си непосредствено пред Орбан на срещата на водачите на Европейски Съюз в четвъртък и петък.

Всъщност по-рано тази година Съединените щати постановиха наказания на основаната в Унгария банка, обвързвана с Русия, а Конгресът на Съединени американски щати обмисля да наложи наказания на обособени унгарци.

В предишното Европейски Съюз пое по сходен път, отприщвайки двустранни наказания от 14 страни членки против Австрия след влизането в държавното управление на крайнодесния водач Йорг Хайдер - стъпки, които съгласно някои критици би трябвало да предприеме още веднъж.

" Този човек [Орбан] не би трябвало да бъде одобряван като водач на страна в Европейски Съюз или НАТО ", написа в Туитър Андерс Ослунд. " Изгонете него или страната му! Ако такива правила не съществуват, създайте ги! "

В момента Орбан задържа нов пакет от бюджетна помощ от Европейски Съюз за Украйна, която е незабавно нужна, защото разкъсваната от войната страна устоява на съветската атака в Авдеевка и се пробва да запълни бюджетния недостиг.

Но когато бяха запитани за вероятността за предприемане на по-строги ограничения против Унгария, дипломати от няколко западноевропейски страни обявиха, че такива не се плануват.

Един от дипломатите, поискал анонимност, споделя, че " няма достоверни индикации от страна на службите за сигурност, че има риск - на този фронт ", визирайки съветските контакти на Унгария.

Всъщност, до момента в който войната сред Израел и Хамас господства в интернационалните медии, а водачите се борят да покажат единение по спора, дипломатите настояват, че Унгария е второстепенна грижа, като акцентират, че Орбан до момента е подписал всеки пакет от помощи за Украйна, както и глобите против Русия.

Освен това те настояват, че в този момент той е по-изолиран от всеки път, откакто тогавашният му съдружник, десният министър председател на Полша Матеуш Моравецки, беше надвит на парламентарните избори по-рано този месец.

Що се отнася до Фицо, словашкия водач, който се зарече да не изпрати " нито един патрон " в Украйна, той не съставлява огромен риск за Европейски Съюз. Един посланик от Европейски Съюз също по този начин уточни, че до момента са чували Фицо единствено като претендент на изборите, само че към момента не и като член на Европейския съвет. " Понякога това е друго ", споделя дипломатът.

Словакия, страна с население от 5 милиона души, освен е прекомерно дребна, с цел да оказва съществено въздействие върху образуването на политиката на Европейски Съюз, само че и хватката на нейния водач върху властта е доста по-крехка от тази на Орбан в Унгария.

" По-добре е да го ангажираме [Фицо], в сравнение с да го остракираме, което го притиска в ъгъла. А той намира Орбан в този ъгъл ", споделя икономистът от GLOBSEC Владимир Вано.

По-рано този месец " Политико " заяви, че Европейската комисия ще размрази 13 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз, с цел да получи поддръжката на Будапеща за разпределяне на средства за Украйна, които Унгария задържа.

Макар че чиновник на Европейски Съюз, директно зает с решението, отбелязва, че към момента има " проблеми " с върховенството на закона в Унгария, той съобщи, че освобождението на средствата е " политическо решение " за водачите.

" Това, което чуваме от Комисията, е, че те обмислят по какъв начин могат да употребяват това решение за топене на дадена сума - каквато и да е тя - с цел да основат лост за влияние върху тези закани за несъгласие от страна на унгарците ", споделя още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР