"Сега ни остава да продължим с реформите и решаването на

...
"Сега ни остава да продължим с реформите и решаването на
Коментари Харесай

Заев: Не изключвам напрежение с Русия за евроинтеграцията ни

"Сега ни остава да продължим с промените и решаването на разногласието с Гърция. Това са тежки въпроси, само че ние ще намерим решение, в което ще включим и опозицията, и президента, ще питаме и жителите ", добави той на взаимна конференция с немския канцлер Ангела Меркел.

Заев не изключи опцията за предизвикане на напрежение от страна на Русия поради проектите на Скопие за евроатлантическа интеграция.

На въпрос за интереса на Китай към Западните Балкани и дали Европейски Съюз би трябвало да влага повече пари в района, с цел да ускори въздействието си, македонският министър председател отговори:
"Вярно е, че ползата към района на Западните Балкани е мощен, Китай е деен, а Русия също участва. Но, както споделих, няма опция. Нашите жители са за пълноправно участие в Европейски Съюз. Не единствено тъй като сме на европейския континент, само че и тъй като имаме вяра в полезностите на Европейски Съюз. “

Според него Западните Балкани към този момент не са „ буре барут ", а мост на другарство, който се доближава към Европейски Съюз.

Премиерът на Македония сподели, че на срещата са установени триумфите в процеса на решение на дългогодишни проблеми със съседите - Договора за добросъседство с България и възобновените договаряния за името с Гърция. Той добави, че държавното управление е твърдо решено на развива районно съдействие и да реши проблемите със съседите.

Зоран Заев посочи и поддръжката на Германия в стопански проект. Германия е пръв търговски сътрудник на Македония и един от значимите й стратегически сътрудници. Търговският продан на двете страни доближава 3,6 милиарда евро годишно, а в Македония работят 200 немски компании, осигуряващи 20 хиляди работни места, сподели Заев, като предложения немските компании да не престават да влагат в Македония.

Заев уточни и съдействието в защитата, като напомни, че над 200 македонски офицери са се обучавали в немската войска, а македонските военни в задачата в Афганистан са под немско командване. Македонският министър председател предложения Ангела Меркел да посети Македония.

Македония е по-близо от всеки път до решаването на дългогодишния спор за името й с Гърция, който пречи на упоритостите й за присъединение към НАТО и Европейския съюз, съобщи немският канцлер Ангела Меркел.

На въпрос дали на срещата със Заев са разговаряли за името и дали този въпрос е бил тематика на вчерашния й телефонен диалог с гръцкия министър председател Алексис Ципрас, Меркел отговори, че натискът за по-бързо решение на разногласието няма да повлияе позитивно на договарянията и от него няма изгода, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Меркел сподели, че съгласно нея и двете страни имат интерес да решат разногласието и се отнасят отговорно към възобновените договаряния за името, като всяка от тях знае какво може да даде, с цел да се реализира компромис.
"Компромисите са постоянно мъчителни, само че и нужни ", посочи Меркел.

Гърция възразява против потреблението на името Македония от някогашната югославска република, като твърди, че то може да крие в себе си териториални искания към едноименната гръцка област.

Зоран Заев е на посещаване в Берлин дружно с министъра на защитата Радмила Шекеринска, вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи и външния министър Никола Димитров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР