Сега не е време да мълчим, а да говорим, даже

...
Сега не е време да мълчим, а да говорим, даже
Коментари Харесай

Кой ще плаща сметката за поражението на Ердоган

" Сега не е време да мълчим, а да приказваме, дори закъсняхме. Трябва да отчетем грешките, поради които изгубихме изборите и да се потърси отговорност от отговорните ", споделя Айдън Юнал, консултант на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, прочут с това, че преди време пишеше речите му.

Друг консултант на Ердоган, Орхан Каракурт показва:

" ПСР загуби. Това е последица от чиновническия дух на надменност в бюрократичния уред. Още по-лошо е, че в случай че продължава по този начин, може да се стигне до тежко проваляне на възможни общи избори ".

Много сходни мнения изпълват тези дни общественото пространство в проправителствените среди в Турция.

На вота на 23 юни ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ претърпя грубо проваляне. Екрем Имамоглу, чийто мандат от 31 март бе касиран, за повторно завоюва кметското кресло с разрушителен резултат против държавния претендент Бинали Йълдъръм /54.22 против 44.99 съгласно неофициалните резултати/. Въпреки че ПСР остава първа политическа мощ в Турция, 23 юни в действителност бе моментът на изкривяване на властта на ПСР, за пръв път от 25 години насам. Спечелването на кметския пост на 16-милионния мегаполис от опозицията не е елементарна условност, а по думите на самия Ердоган " който владее Истанбул, той владее Турция ".

Имамоглу през вчерашния ден встъпи публично в служба. Церемонията бе придружена от величествен протест в центъра на мегаполиса, в който участваха хиляди хора.

" Победата на Имамоглу отключи развой на несрещана до момента безпощадна сдържаност в средите на ПСР ", споделя анализаторът Гюркан Хаджър. Търсят се и се проучват основно аргументите за провалянето.

Посочват се преди всичко неналичието на тактика в предизборната акция, клеветническите изказвания против Имамоглу и не на последно място писмото на водача на ПКК Абдуллах Йоджалан, с което той прикани кюрдите да не гласоподават /за Имамоглу - бел.авт./, което функционер на ПСР назова " политически гаф ".

" Загубихме изборите, тъй като изгубихме моралното предимство. Ако откровено се самокритикуваме и си признаем, може да върнем вярата на народа, който се отвърна от нас ", споделя колумнистът Мустафа Йенероглу.

Според народен представител от ПСР, който пожела анонимност, " разпаднала се е връзката сред Народното събрание и държавното управление ", което той счита за уязвимост на президентската система на Ердоган.

Другата посока на рецензиите са основаните от Ердоган политически препоръки.

Според колумниста Абдулкадир Селви към този момент Ердоган няма да бърза с предприемането на промени в държавното управление, за което писаха опозиционните издания. Според различен коментатор президентът " ще изчака желязото да поизстине и тогава ще работи ".

Твърди се, че ПСР приготвя пространни анкети по отношение на провалянето на 23 юни. В тях се засягала и ролята за провалянето на националистите на Девлет Бахчели от Паритята на националистическото дейсдтвие /ПНД/, с които ПСР се яви в коалиция на изборите.

Обект на рецензии е медийната политика на ПСР. Джем Кючюк подлага на критика насилствената продажба на вестник " Хюриет " и на тв канала Си Ен Ен-тюрк /бившият притежател Айдън Доган бе заставен да ги продаде на безценица на близкия до държавното управление медиен магнат Демирйорен - б.авт. /, което по думите му е оказало противоположен резултат.

Миргюн Чабас, публицист на свободна процедура счита, че успеха на Имамоглу ще пречупи монопола на ПСР върху медиите, имайки поради, че редица опитни публицисти, изразяващи в една или друга степен противоречие с политиките на ПСР, бяха отстранени или принудени да изоставен изданията си.

Вероятно занапред нататък ще срещаме по-често името на Али Бабаджан. Той беше доста известен през първия и втория мандат на Ердоган на поста вицепремиер и министър на стопанската система, само че отпадна заради противоречие с икономическите политики на Ердоган.

В общественото пространство от дълго време се тиражираха изказвания, че Бабаджан дружно с 11-ия, някогашен президент и някогашен сподвижник на Ердоган Абдуллах Гюл приготвят основаването на нова партия. Те обаче изчакваха редултатите от вота.

Съветник на Бабаджан заяви тези дни, че новата партия ще бъде записана през тази есен.

Засега не се оповестява името на бъдещата групировка, само че се твърди, че тя се употребява с поддръжката на крупни предприемачи, намиращи се в чужбина, както и че са привлечени известни от близкото минало политически имена от средите на Ердоган - някогашният министър на вътрешните работи Бешир Аталай, някогашният финансов министър Мехмед Шимшек и други Смята се, че сходна групировка би имала и утвърждението на интернационалните финансови среди поради престижа на Бабаджан и Гюл.

Същият източник предвижда, че новата групировка ще притегли депутати от групата на ПСР в сегашния парламент, само че не заяви какъв брой души се чака да изоставен ръководещите. Той загатна, че някои от имената ще съставляват огромна изненада и за самата ПСР, и за обществеността.

За сформирането на парламентарна група от дадена партия са нужни минимум 20 души.

Фикрет Била, някогашен основен редактор на вестник " Хюриет " разяснява, че " в случай че се стигне до отлив на депутати от ПСР в възможна нова политическа групировка отпред с Али Бабаджан, това може да предизвика привикване на предварителни избори още в края на тази година ".

Въпреки провалянето на вота на 23 юни, ПСР на Ердоган остава водеща политическа мощ в страната. Ердоган поздрави Имамоглу с успеха на вота, само че

упованията са, че президентът по всички вероятни способи ще основава компликации на кметовете на опозицията. Имамоглу в първата си обществена тирада след повторното му избиране за кмет прикани Ердоган на диалог по въпросите на Истанбул. Първата си молба за среща с Ердоган Имамоглу бе отправил през януари. До този миг обаче турският президент не е дал отговор позитивно на молбите на Имамоглу.

Трусовете или разбъркванията на пластовете съгласно известното определение в медиите, които провокира избирането на Имамоглу за кмет на Истанбул, ще продължат да раздрусват политическата сцена на Турция с може би още по-тежки последици за ПСР и Ердоган, считат наблюдаващи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР