Сега, когато най-важната тема в света е войната в Украйна,

...
Сега, когато най-важната тема в света е войната в Украйна,
Коментари Харесай

10 държави, които нямат армия

Сега, когато най-важната тематика в света е войната в Украйна, изключително настоящ е въпросът за размера и боеспособността на националните армии. Защото даже е мъчно да си представим страна без личните й въоръжени сили. Кой ще отбрани нейното население, земята и мирното й небе от възможен агресор?

Оказва се, че има такива страни в света и, както евентуално сте предположили, множеството от тях са страни джуджета. Със сигурност сте чували за някои от тях, за други ще прочетете за първи път.

Кои са тези 10 страни без лична войска и по какъв начин вземат решение те въпроса за своята сигурност и отбрана.
 Снимка 480846
 

Коста Рика

Малката страна в Латинска Америка има население от малко над 5 милиона души. Тя е известна с две характерности: първата е единствената неутрална страна в цяла Америка, а втората е, че страната въобще няма войска. Коста Рика е имала въоръжени сили до 1948 година, когато завършва тежката революция в страната. И тогава президентът на Републиката подписва декрет за разпускането на цялата войска и персонално демонстративно демонтира част от стената на казармата, в която са били ситуирани войските.

Сега в Коста Рика има единствено полицейски сили, която следи за използването на закона, сигурността и патрулират територията. Но отбраната от външна експанзия е обезпечена от Междуамериканския контракт за взаимопомощ, подписан през 1947 година. Според него при положение на експанзия съседите с армии, подписали и този контракт, ще дойдат на помощ на страната без такива сили.

Соломонови острови

Държавата, състояща се от хиляда острова, се намира на североизток от Австралия. Била е английска колония, само че през 1978 година страната придобива самостоятелност. В продължение на 20 години Соломоновите острови се радват на тази самостоятелност, а по-късно идва революция в страната и стартират протести.

През 2003 година държавното управление се обръща за помощ към прилежаща Австралия. Тази страна, дружно с Нова Зеландия, организира военна интервенция, почиства островите от метежниците и от този момент пази обезпечава мира и сигурността на Соломоновите острови. В самата страна от силовите структури съществува единствено полицията.

Палау

Тази дребна тропическа страна се намира на изток от Филипините и на север от Индонезия. Тя е с разпръснато население, което е разположено на 328 огромни и дребни острови. По време на Втората международна война американците, които са воювали с Япония, крепко се настаняват тук.

След края на войната те напущат островите, само че връзките с тях не изчезват. Сега Палау е обвързана със Съединени американски щати с " контракт за свободно сдружаване ". Ясно е, че не страната не се нуждае от войска - в случай че е належащо, Съединените щати ще й оказват помощ.
 Снимка 542891
 

Андора

Въпреки дребната си територия, тази дребна, само че мощно самостоятелна страна, дружно с останалите си европейски съседи, афишира война на Германия през 1914 година По това време страната е имала войска, състояща се от 10 души. Впоследствие тя нараства до 240, което не е малко за население от 60 000 души. През 1931 година тази паравоенна група е превърната в Андораската полиция, каквато е и до през днешния ден.

Въпреки това, Андора има трима солидни бранители при положение на каквато и да е експанзия. Това, несъмнено, са Франция и Испания, които директно граничат с планинската страна. И несъмнено НАТО, с който Андора има особено съглашение.

Гренада

Преди време Гренада можеше да добави редицата на комунистическите страни в Латинска Америка. Но това не се случва- след американска военна интервенция младата комунистическа страна сполучливо се трансформира в демократична страна. Това става през 1983 година и тя не е имала лична войска.

За своята външна отбрана тя разчита на кралската полиция на Гренада и армиите на съседите си при положение на задгранична инвазия. Но самите съседи на Гренада не са надалеч от нея в своето развиване, и имат слаби въоръжени сили. Така че, в случай че се случат неприятности, няма да има кой да пази Гренада, с изключение на Съединени американски щати.
 Снимка 343339
 

Маршалови острови

Тази страна получава самостоятелност относително наскоро - през 1983 година. И незабавно подписа съглашение със Съединените щати за асоцирана общественост. Същността на контракта е елементарна - Щатите упражняват протекторат над Маршаловите острови. В допълнение към очевидната липса на пълноценна самостоятелност, - в случай че нещо се случи, Съединени американски щати ще бъдат задължени да обезпечат отбрана на Маршалските острови.

Ето за какво, няма потребност от лична войска тук. Разбира се, мъчно е да си представим пълномащабна експанзия против куп острови, само че предпазени от американска стена.
 Снимка 530633
 

Лихтенщайн

Тази миниатюрна европейска страна изостави личната си войска през XIX век, след Австро-пруската война. Прагматичният княз смята, че поддръжката на въоръжените сили ще коства прекалено много на хазната и с постановлението си разпуска цялата войска. Оттогава Лихтенщайн има национална полицейска мощ и единствено тази силова институция.

Забележително е, че в това време страната няма никакви контракти за военна помощ при положение на експанзия. Очевидно страната разчита на съзнанието на жителите и общата готовност. И може би на помощ на прилежаща Швейцария.
 Снимка 264521
 

Науру

И тази страна е неповторима по редица аргументи. Не единствено, че в предишното е била може би най-богатата нация в света (поради добива на скъпите фосфати и малко население). Тук освен няма столица, само че цялата страна е един дребен остров и безредно издигнати здания върху него. В допълнение Науру също няма войска.

Всъщност, те не се нуждаят от въоръжени сили за защита. Ако има нещо, Австралия ще отбрани - евентуално на това разчитат локалните управляващи. И с съображение. В края на краищата, точно Австралия през 40-те години на предишния век отблъсква немската офанзива на този остров. И в този момент точно Австралия е построила два лагера в Науру за противозаконни мигранти, които желаеха да влязат в страната на кенгурата. И в случай че нещо се случи, единствено Австралия ще пристигна на помощ.

Самоа

Тази дребна островна страна се намира съвсем в покрайнините на човешката цивилизация. Най-близката до нея огромна страна - Нова Зеландия се намира на 3 хиляди километра. Самоа има съглашение за съдействие с тази страна. И макар че в него не се загатва военна помощ, импровизирано Нова Зеландия държи под своя протекция тази дребна страна и при потребност безспорно ще пристигна на помощ.
 Снимка 562118
 

Ватикан

Най-малката страна в света напълно естествено няма лична войска. Но не постоянно е било по този начин. През XX век във Ватикана е имало две военни групировки, които били призовани да защитят страната и папата при положение на експанзия. Тези обединения са наречени Благородна армия (70 души) и Палатин Гурдия (340 души). Но през 1970 година папа Павел VI отстранява двете групи и оставя единствено корпус от швейцарски стражи.

Той (а също и жандармеристкият корпус) и прави отбраната на страната. Вярно е, че главно всички отговорности на армията на Ватикана се свеждат до осъществяването на церемониални функционалности и тя не може да се назова пълноправна военна единица. В случай на сериозна инвазия или война, Италия ще пристигна на помощ на Ватикана, защото точно тя носи цялостна отговорност за отбраната на този анклав.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР