Сега, когато германските лидери отговориха на провокативните забележки на френския

...
Сега, когато германските лидери отговориха на провокативните забележки на френския
Коментари Харесай

Германия няма да участва в европейската армия на Макрон

Сега, когато немските водачи дадоха отговор на провокативните забележки на френския президент Еманюел Макрон по отношение на бъдещето на НАТО, сред Франция и Германия се появи извънредно необятен публичен раздор. В основата му лежат лидерските упоритости на Франция, на които Германия се опълчва, без тя сама да желае да управлява, написа Леонид Бершидски за Bloomberg.

„ Ние желаеме една мощна и суверенна Европа “, показва външният министър на най-силната европейска стопанска система Хайко Маас в публикация за „ Der Spiegel “, като добвя: „ Но тя (Европа) ни е нужна като част от една мощна НАТО, а не като неин сурогат “, предава investor.bg.

Това не значи единствено, че Маас има предпочитание да резервира трансатлантическия съюз както за Европа, по този начин и Германия, без значение от относителната липса на интерес от страна на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, просто тъй като Европа не може да се отбрани без американската помощ през днешния ден. Маас настоя, че „ когато Европа един ден е в положение да отбрани личната си сигурност, въпреки всичко би трябвало да желаеме НАТО “. И, непосредствено отговаряйки на концепцията на Макрон за възстановяване на връзките с Русия, до момента в който съюзът със Съединени американски щати ерозира, Маас съобщи, че „ Германия няма да толерира никакви специфични договорености, както с Москва, по този начин и по каквито и да било други въпроси “, тъй като това визира сигурността на Полша и балтийските страни.

Това са съществени изказвания, изключително като се има поради, че са изречени от Маас. Той е член на Социалдемократическата партия, която е по-малко проамериканска и про-НАТО, в сравнение с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Но по въпросите, които Маас показва в публикацията си, наподобява, че немското държавно управление е единно. Меркел също подлага на критика визията на Макрон.

„ Трябва да сближим страните от европейската част на НАТО ", съобщи немският канцлер в постоянния си неделен подкаст.

По нейните думи планът на Европейския съюз (ЕС) за отбрана, прочут като ПЕСКО, съставлява метод, радикално друг от визията на Макрон. За френския президент ПЕСКО е план за защита на Европейски Съюз с акцент върху стратегическия суверенитет, до момента в който за немските политици това е план за успеваемост, ориентиран към хармонизиране на отбранителната индустрия на европейските страни, понижаване на броя на другите отбранителни системи, употребявани от войските на страните членки, както и централизиране на създаването на нови оръжия и техники, като бойни самолети и танкове.

Тази немска визия е в сходство с Концепцията за рамкови страни, призната от НАТО през 2014 година Това е механизъм за непринудено съдействие в региона на защитата, построен към планове на съответни страни, като да вземем за пример личната концепция на Германия за съгласуване на развиването на отбранителните качества или работата на Обединеното кралство. върху многонационални сили за бързо реагиране. Според тази идея съвсем всички планове за съдействие, даже и тези, които включват и страни отвън НАТО като Швеция и Финландия, могат да се организират под шапката на НАТО.

Тъй като НАТО дава такава гъвкава платформа, постоянно не е явно за какво са нужни други стратегии за съдействие в региона на защитата. НАТО и Европейски Съюз се съгласиха да координират своите действия, по този начин или другояче и от отчетите за напредъка е това отношение е видно, че то основава доста дублиращи се бюрократични действия, като да вземем за пример кръстосано присъединяване в работни групи. Същите извършения по програмата получават две разнообразни имена, едно за Европейски Съюз и едно за НАТО.

Но изключително от френска позиция, НАТО не е най-хубавата платформа за взаимни стратегии за възлагане на публични поръчки, защото отвън нея европейците могат да се предпазят от американската конкуренция. Включването в НАТО значи също и автоматизирано признание на лидерската позиция на Съединени американски щати в пакта, защото Вашингтон има управителна функционалност там. Франция, като страната с най-голяма военна мощност в Европа, също обича да упражнява сходно водачество. Което, може би, дава най-хубавото пояснение за Европейската самодейност за намеса на Макрон.

В същото време Германия няма военните упоритости на Франция. Тя харчи по-малко пари за защита, защото по-високите разноски в това отношение са политически непопулярни. Бойната подготвеност на Бундесвера остава под подозрение, като цялата тежест на историята от миналия век продължава да притиска раменете на немските водачи. Именно заради тази причина Берлин вижда по друг метод концепцията за европейската сигурност.

„ Като страна в централната част на Европа Германия би трябвало да играе централна, посредническа и балансираща роля както в границите на Европа, трака и по отношение на Съединени американски щати “, написа още Маас. „ Ако не поемем тази лидерска роля, няма кой различен да ни замести “, прибавя още немският политик. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР