Сега към една друга тема - за безпрецедентния мигрантски натиск

...
Сега към една друга тема - за безпрецедентния мигрантски натиск
Коментари Харесай

Мигрантският натиск: Разказ от първо лице

Сега към една друга тематика - за невиждания мигрантски напън по българо-турската граница. Срокът на оповестеното отчасти бедствено състояние в областите Бургас, Ямбол и Хасково беше продължен до 23 октомври, а мотив за това са административните уредби и потребността от незабавен ремонт на горските пътища, които затрудняват граничните служители на реда. Нелегално миналите границата са хиляди, а обстановката съгласно поданици на граничните селища е невъобразим до момента. Вижте повече в идващия репортаж на кореспондента ни за Бургас Елена Танева.

Безпрецедентният мигрантски напън се отразява на потенциала на ареста в бургаския затвор, който  към този миг е привършен, макар, че на скоро е бил уголемен. Според публични данни от Окръжната прокуратура в Бургас, все още в ареста с мярка за неотклонение „ задържане под стража ” за повече от 72 часа са над 50 трафиканти. Като каналджиите са от ден на ден непознати жители - украинци, грузинци, северно македонци, турци и даже французи.

 

За последните седмици ние имаме сред най-малко три до пет групи всекидневно, което доста натоварва работата на окръжна прокуратура Бургас, само че това са обстоятелства и условия с които ние би трябвало да се оправим и нямаме избор защото наказателната принуда би трябвало да бъде налице. Все повече причинителите на този тип закононарушения са непознати жители, които надлежно не съблюдават и не зачитат законите в родината. намират като най-лесен метод да набират финансови средства за достъп до финанси точно този тип закононарушения защото са им обещавани разнообразни суми за транспорт на мигранти от точка до точка.
Мария Маркова - прокурор

Все повече мигранти има и в район Малко Търново и граничните села, където хората към този момент ги срещат през целия ден.

 
Всеки ден бежанци, афганистанци, сирийци, мароканци. В последно време мароканци, от къде пристигнаха тези мароканци, Не са нападателни, единствено желаят такси за транспорт да отиде до Бургас. На джиесемите сме виждали по какъв начин е пътя през къде би трябвало да минат, през Бяла вода, Бургас, София.
Мария Кехайова - кмет на с. Бяла вода

Макар и по-рядко в района идвали и каналджии. Местните знаят, че нормално те имат огромни коли и бусове с цел да извозят мигрантите. Предлагали на хора с по-нисък обществен статус да правят транспорта, само че локалните поданици се страхували от този бизнес.

 
Каналджии? Каналджии виждам да. - Какви пари ти оферират и съгласяваш ли се? - А, по какъв начин ще се съгласявам, не ги взимам парите аз. - Страх ли те е? - Страх ме е.
Димитър Господинов
Такова знамение не съм видял в никакъв случай, но в никакъв случай. От тука им е пътя. Ние тъй като като вървим на лов тук надолу има на река Младежка и тия там спят до реката, до водата. Днес тези дето пристигнаха гладни, горките. Купиха си самун, тъй като тук ни носят хляба с едно микробусче, купиха си самун и един козунак. Обаче ние ги затаковахме да могат да дойдат жандармерията. - С какво заплатиха, имат ли пари в тях? - Имат бе, аз тъкмо туй се чудя от къде ги имат тези български пари.
Атанас Келешов - пастир

Натъкваме се на група от 22-ма мигранти, които се оказва, че са изоставени от своя каналджия, гладни са и са са на лимита на силите си. Самоопределят се като поданици на кюрдско село от Ирак, като измежду тях има и няколко сириеца. 23-годишният Хамид приказва британски, тъй като е един от малцината от кюрдското село, стигнал до лицей.

 
Всеки от нас има лична история, само че ние се придвижваме като група. Ще опитаме и се надявам да имаме късмет да стигнем до Германия. Един от нас пострада, тъй като се лутаме в гората към този момент пет дни. Имаше трима души афганистанци, които се грижеха за нас, черни хора, само че една заран като се събудихме тях ги нямаше, бяха ни изоставили.
Хамид Тахъл

Хамид прецизира, че не чака съответен транспорт на въпроса ни кого чака на централния път Малко Търново-Бургас. Разказва още, че не знае имената на каналджиите и просто търси помощ. И не желае да живее в България, само че ни споделя че стотици хиляди от бежански центрове в Турция и палаткови лагери ще търсят път до Европа като него. И продължава на своя език.
Мечтая за по-хубав живот, за успокоение, за независимост, за непорочност, каквато има в Германия, за в действителност друг живот от този в Кюрдистан. Искам семейство и благополучие, това са моите фантазии.
Хамид Tахъл

Бежанският център в Любимец също е претъпкан. Препълнени са и бежанските центрове в Бусманци и Пъстрогор. А Бургаска област продължава да бъде безусловно опасана към КПП-тата, където тече надхитряне сред мигрантите, управляващите и каналджиите.  Денонощно екипи на полицията ревизират всички микробуси, камиони, ванове и леки коли в цялата област.

 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Бургас
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР