Сега имаме шанс да се наредим до нашите съюзници в

...
Сега имаме шанс да се наредим до нашите съюзници в
Коментари Харесай

Атанас Славов: Заставаме до съюзниците си и укрепваме отбраната си

Сега имаме късмет да се наредим до нашите съдружници в Европейски Съюз и НАТО и дружно да оказваме военно-техническата помощ, от която се нуждае тя.

Сега имаме късмет уверено да укрепим своя защитителен потенциал. Това  съобщи от парламентарната естрада депутатът от Демократична България Атанас Славов при разискването на двата обединени плана – на Демократична България и на ГЕРБ, за подсилване на отбранителните качества на България и за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна. 

Проектът е продължение на проекта  на “Демократична България от март предходната година за реакция на българския парламент против нашествието на Русия в Украйна, сподели още Славов. И се усъмни, че по признатото от предходния парламент решение за ремонт на украинска бойна техника у нас е ремонтирана и една гаубица, и един танк. 

Много сме закъснели, с цел да застанем до нашите сътрудници и съдружници, сподели Славов. И подсети думите на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба при визитата му в Народното събрание през април: “Искате да ни давате каски и жилетки – значи желаете да умираме предпазени ”. 

“Всъщност диалогът за военната помощ за Украйна слага по-големия въпрос – имаме ли войска, която може да извършва задачата си. Когато се срещаме с представители на Министерството на защитата, ни споделят, че е мъчно да дадем помощ, тъй като не знаем, дали в случай че дадем снаряди, те ще гръмнат, дали в случай че дадем танкове – те ще могат да стрелят. Т.е. това е и тестване, тъй като за 30 години либерален развой и 20 години в НАТО ние не сме придобили доста нови военни качества. Затова този план е обвързван с превъоръжаване на армията ни ”, сподели Славов. И подсети, че заложените в плана 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита са цел, заложена още на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. 

Славов посочи, че с плана за парламентарно решение България ще се опита да се причисли към схемите със съюзническите страни, които употребяват редица други страни – от Словакия до Гърция, когато се праща военна техника на Украйна, да се получава заместваща натовска техника. 

Доц. Славов посочи, че с поддръжката си за Украйна България извършва своя интернационален дълг. Защото съгласно устава на Организация на обединените нации всяка страна има право да подкрепя нападната страна да отблъсне експанзията. И направи прилика с наказателното право. “Ако видиш трима на улицата да бият един, и без да има заплаха за личния ти живот, не му окажеш помощ, това е закононарушение. Цинизъм е светът да каже – ще окажем филантропична помощ, само че с оръжие не можем. България не може да си разреши да заема повече такава позиция ”.

“Демократична България ” ще продължи да поддържа Украйна, ще продължи да поддържа нашите съдружници и това България да продължи да заема почтено място измежду цивилизованите страни ”, заключи Атанас Славов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР