Сега е време, в което могат и трябва да се

...
Сега е време, в което могат и трябва да се
Коментари Харесай

Реформи и нов стил на управление поиска президентът

Сега е време, в което могат и би трябвало да се вършат промени, и то решителни, отлагани от доста години, в това число в данъчната политика, съобщи президентът Румен Радев в заключителното си изявление на експертната дискусия  за обществените и стопански измерения на рецесията COVID-19, която се проведе днес в резиденция " Бояна "  под егидата на президента. Трябва да вършим промени, да се борим за предсказуема и ясна нормативна база, да се борим за понижаване на административната тежест, сподели Радев.

Ако желаеме да има взаимност, би трябвало да отворим дебата за промяна в данъчната политика. Ако няма такава, ще продължим с някакви незадоволителни средства да желаеме да развиваме обучение и така нататък, уточни той.

Ако желаеме да развиваме тази страна, тя би трябвало да оперира с повече средства и тогава всеки би трябвало да бъде взаимен с тази идея, съобщи Радев. Ако не се пипне данъчната система, няма да можем въобще да приказваме за тази амбициозна цел, която си слагам, счита президентът.

Той прикани да бъдат обезпечени положителни условия за вложения на българския тук, " а не да върви в други страни ". По думите му, българските компании, инвестиращи в Румъния са два пъти повече.

Според него време е и за нов вид модел или жанр на ръководство.  " Трябва да се борим за нов вид модел или жанр на ръководство. Каквито и стопански, обществени и данъчни модели да прилагаме, те няма да имат резултат, в случай че сме с този жанр на ръководство ", подчерта Радев. А този нов управнически жанр би трябвало да изключва интимната непосредственост сред изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато следим сега, поясни държавният глава и посочи, че става въпрос за едрия бизнес, който " дебелее от крупни публични поръчки ", от " харизване на планове. "

" Трябва ни подобен вид ръководство, който да не разчита на тази непосредственост, а да подтиква бизнеса да е конкурентоспособен, да отделя голямо внимание на просвета и обучение, с цел да можем да приказваме за високотехнологични производства ", акцентира още Радев и изиска ръководство, което да не позволява еднолично харчене на грамаден финансов запас, както се правело в този момент с " изкуствено отгледания остатък " в бюджета. Нужно е ръководство, което да има ясни цели - благоденствието на българите, на обособения човек, и европейски стандарти на ръководство - бистрота, отчетност и отговорност, сподели президентът. А първата причина това да се случи била като всички, обществото, понижи прага на сензитивност към своеволията на властта, заключи той.

Кризата ускори фокуса върху управническите цели и полезности, уточни още президентът.  Според него към момента не е намерен баланса сред здравни, обществени и стопански ограничения. Има хора, които не могат да чакат, тъй като нямат никакви запаси, уточни президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

Остава огромният въпрос накъде ще се движим оттук насетне, разяснява президентът. По думите му, това зависи от общата ни упоритост като нация - дали си слагаме за цел просто да се възстановим като обществено-икономически живот към параметрите, които имахме преди рецесията, или си слагаме друга, по-амбициозна цел - за обществено икономическо възобновление. Становищата от днешната четиричасова полемика, в която се включиха разнообразни специалисти и дадоха отговор на въпроси, заложени по Facebook, ще бъдат систематизирани от президентската институция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР