Сега е най-добрият момент за унищожаване на троскота, който е

...
Сега е най-добрият момент за унищожаване на троскота, който е
Коментари Харесай

Оставете гладни корените на троскота

Сега е най-хубавият миг за заличаване на троскота, който е един от най-упоритите и най-неприятните бурени. Разпространява се бързо и е кадърен за негативно време да завладее огромни площи. Традиционният метод е при прекопаване на лехите да се събират корените. Трябва обаче да бъдат извадени и най-малките, тъй като оставайки в земята, ще дадат начало на ново растение.

Троскотът спада към групата на многогодишните бурени. Те оцеляват с помощта на подземните си стъбла, коренища и корени, които натрупват храна за зимата. Разпространяват се посредством пълзене подземен. Затова златното предписание е постоянно да се отстраняват листата им, с цел да се обрекат на апетит подземните им елементи. Въпреки напредъка на науката и до през днешния ден мотиката е големят зложелател на тези бурени, тъй като при унищожаване на надземната им част те страдат и се развиват по-бавно.

Карбамидът, с изключение на като азотен тор, през есента се употребява и като средство за надзор на някои от заболяванията по овощните типове - струпясване по ябълка и круша, бяла наслойка по череша и вишна, сиви и кафяви петна по круша, гномониоза по кайсия. Това напръскване е изключително належащо в години със мощни провали от тези заболявания. Амидната форма на азота в карбамида основава удобна среда за развиване на потребните микроорганизми и форсира процесите на изгниване на листата, като по този метод лимитира хранителната среда, в която зимуват патогените. Есенното отнасяне с карбамид (5-7 %) се прави при всеобщ листопад или 70- 80% окапали листа. Трябва доста добре да се напръскат клоните, останалите по дърветата листа, както и опадалите листа. За реализиране на по-добър резултат е желателно почвената повърхнина да се обработи, а окапалите листа да се заорат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР