Сега е моментът службите да идентифицират изоставените тролски профили и

...
Сега е моментът службите да идентифицират изоставените тролски профили и
Коментари Харесай

Пригожин закри тролските фабрики – сега е моментът службите да прихванат българските профили

Сега е моментът службите да разпознават изоставените тролски профили и техните разкази и даже да „ прихванат “ някогашни чиновници, с цел да разкрият по какъв начин са оперирали. За това прикани депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Призивът му идва след новината, че шефът на наемническата бойна група „ Вагнер “ и предприемач Евгений Пригожин разпуска медийния си холдинг „ Патриот “.

Пипалата на тролските заводи се простират из цяла Европа, а в този момент те остават безпризорни и съгласно Божанов обстановката е възжможност да се потвърди черно на бяло дали и по какъв начин те са оперирали в България.

Действията им досега са основани на журналистически следствия и изтекли документи.

„ Информационната война няма да спре със слизането на Пригожин от сцената, тъй че би трябвало да сме готови за техниките, тактиките и процедурите (TTPs) “, означи Божанов.

Според депутата от Продължаваме промяната - Демократична България профилите, които в този момент евентуално ще останат неактивни на фона на хаоса и разпадането на структурите към Пригожин, могат да бъдат засечени от самите обществени мрежи, като Фейсбук и Twitter, или от хора с достъп до API-то - приложно-програмен интерфейс, който разрешава на две приложения да си " споделят ". Въпросът е дали ще има воля да се предприеме такава инспекция.

Появата на холдинг, обвързван с името на Евгений Пригожин, стана известна през 2019 година, само че едвам при започване на 2023 година той призна, че е основал и финансирал Агенцията за интернет проучвания (АИИ) – компания, определяна като „ плантация за тролове “ и упреквана, че през 2016 година се е намесила в изборите за президент на Съединени американски щати.

В холдинга влизат седем издания, „ фабриката за тролове “ и обществената мрежа ЯRus. Сред прекратилите съществуването си са „ Икономиката през днешния ден “, „ Политиката през днешния ден “, „ Невски вести “, „ Народни вести “, РИА „ ФАН “ и други Освен с намесата си в американските избори, през последното десетилетие тези издания станаха известни и с офанзивите си против съветски опозиционери като Алексей Навални.

В прощално видео генералният шеф на „ ФАН “ Евгений Зубарев разкрива детайлности за работата на „ фабриката за тролове “ и другите медии на Пригожин. По думите му първите 20 „ коментатори “ са работили против известните съветски опозиционери. „ Беше стратегически значимо да се сложи под подозрение работата на опозиционните публицисти, тъй като те се опитваха да унищожат страната “, изяснява Зубарев.

Руските тролове служат от години за оклеветяване на политици и публични фигури, сериозни към Кремъл. Най-често те са дейни с мнения в обществените мрежи, посредством които насочват полемиките по медийни изявления към позиции в поддръжка на Москва и правейки манипулативен прочит на дейностите на Запада.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР