Сега е моментът компаниите да помислят стратегически и да се

...
Сега е моментът компаниите да помислят стратегически и да се
Коментари Харесай

MS SQL Server 2008 – накъде след края на поддръжката?

Сега е моментът фирмите да помислят стратегически и да се възползват от опциите на новите технологии и най-много - за прекосяване към облачните услуги

„ Колкото по-скоро стартираме да употребяваме новите технологии, които могат да се „ обновяват “ в действително време, толкоз по-гъвкава ще е бизнес средата “, съобщи Калин Димчев, шеф на Microsoft България (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

На 9 юли тази година Microsoft стопира поддръжката на MS SQL Server 2008 и 2008 R2 – артикули, които са на пазара повече от десетилетие. Какво значи това за потребителите на сървърния програмен продукт и какви са разновидностите пред тях след приключване на периода за поддръжка? Актуалната тематика бе дискутирана на семинар, проведен за клиентите на MS SQL Server в България от Comparex – един от най-големите сътрудници в световен мащаб на Microsoft.

„ Важните въпроси през днешния ден са по какъв начин виждаме трансформацията в цифровата епоха и по какъв начин тя ще се отрази на динамичността и потребностите на бизнеса “, съобщи Калин Димчев, шеф на Microsoft България. „ Светът се трансформира, а MS SQL Server 2008 и 2008 R2 са на пазара от 2008 година Нека се запитаме дали към момента би трябвало да употребяваме артикули отпреди 10 години – от времето, когато бяха пуснати първите телефони на Apple, примерно. Оттогава всичко се промени – и като хардуер, и като програмен продукт “.

Очакванията са до 2025 година размерът на данните в международен мащаб да доближи 163 зетабайта (ZB). Бизнесите от ден на ден обръщат внимание на цифровото си бъдеще. Инвестициите в цифрови решения бележат растеж от 300 % за 2017 година и се пресмятат в границите на трилиони долари.

„ Колкото по-скоро стартираме да употребяваме новите технологии, които могат да се „ обновяват “ в действително време, толкоз по-гъвкава ще е бизнес средата. Трябва да знаем какво ще се случи, в случай че останем със остарялата си база данни, по какъв начин това ще се отрази финансово на компанията и какво следва от 9 юли нататък ”, разяснява Калин Димчев.

Рискове и провокации

Маргарита Наумова, водещ в света експерт по MS SQL Server и шеф на българската компания Инспирит, обясни рисковете и провокациите, които произтичат от прекъсването на двата продукта. „ Какво значи завършек на поддръжката? Първо ще ви наплаша, след това ще ви успокоя, че всичко е наред, в случай че вземете ограничения в точния момент и изберете перспективно софтуерно решение. До юли времето е доста малко, само че до тогава можем най-малко да осъзнаем риска и да стартираме да планираме, по този начин ще създадем и първите стъпки в вярната посока ”, сподели Наумова.

Тя изясни, че всеки сървърен артикул има цикъл на живот, който е общоприет – до 5 години след излизане на версията, а втората фаза е така наречен удължена поддръжка – т.е. в допълнение още 5 години, в които са налични нужните за положителната и сигурна работа на продукта ъпдейти, само че продуктът не се развива повече. „ Двете версии 2008 и 2008 R2 излизат от поддръжка, само че на 9 юли продуктът няма да спре да работи. Трябва да се знае обаче, че на тази дата Microsoft приключва ъпдейтите на сигурността и на процедура тези версии остават открити за офанзиви и изложени на сериозен риск ”, предизвести Наумова.

„ Компаниите, които избират пътя на цифровата промяна в облака, съвсем два пъти усилват своята действеност “, споделя Маргарита Наумова, водещ в света експерт по MS SQL Server (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Според нея, една компания преди всичко би трябвало да има визия накъде желае да се развива софтуерно, което ще помогне да възнамерява към коя версия и по какъв начин да направи миграцията, с цел да не се постанова след 2-3 години отново да стартира всичко изначало. Независимо от това обаче, безспорен приоритет за всяко софтуерно решение, изключително обвързваното с данни такова, е сигурността, тъй като от 9 юли тя е подложена на риск за версии на MS SQL Server 2008 и 2008 R2.

„ Сигурността е много сензитивна тематика “, разяснява Наумова. „ От сериозна значимост е по какъв начин са предпазени данните, кои от тях са лични и кой има достъп до тях. Важни са и регулаторните условия, като да вземем за пример GDPR, стандартите по сигурността и дали фирмите ги извършват и ползват “.

Вариант след 9 юли е фирмите да останат да работят с настоящите си сървъри за бази от данни и в настоящата си инфраструктура (т.нар. „ on premises “), като могат да купят удължена поддръжка, само че това ще е доста скъпо решение, разясни Наумова.

Друга опция е прекосяване към облачната платформа Azure, където клиентът може да употребява SQL виртуална машина и да мигрира като резервира версията – 2008 или 2008 R2. „ Но този сюжет е краткотрайно решение, това е финален късмет да си осигурим още три години безвъзмездна поддръжка на артикул, който от дълго време е стар ”, разяснява Маргарита Наумова.

Преди 10 години миграцията беше единствената алтернатива, ъпгрейдите бяха комплицирани заради огромната смяна във версиите и нуждата от съществени корекции в кода. След 2012 година SQL Server се развива и в тази тенденция и предлага положителни и относително бързи принадлежности за миграция. Днес компликацията е в избора на технологии, както и в комплексността и зависимостите в съществуващите системи. „ Предизвикателството през днешния ден е какво софтуерно решение да вземем ”, сподели Наумова.

По нейните думи, най-важна е визията на компанията, което дефинира и софтуерните цели. Това значи да подходим стратегически при взимането на решения. „ Новите сюжети, които технологиите могат да обезпечават на бизнеса, са значими критерии за това накъде ще вървим в бъдеще и каква софтуерна промяна ще предприемем в този миг. Компаниите, които избират пътя на цифровата промяна в облака, съвсем два пъти усилват своята действеност и реализират над 50 на 100 междинен растеж на облагата ”, сподели тя.

Моментът за прекосяване в облака

Валери Захариев, проектант на облачни Microsoft решения в Comparex, също акцентира преимуществата на облака. Ако преминат към платформата Azure, клиентите ще получават ъпдейти за сигурността за версиите 2008 и 2008 R2. Тези ъпдейти ще са налични за още три години без в допълнение възнаграждение и ще подсигуряват запазване на базите данни от офанзиви и сходство с регулациите. „ Вариант да запазят сегашните си решения и да заплащат немалки суми за спомагателни ъпдейти е наличен единствено от клиенти, които имат корпоративно съглашение (EA) “, изясни Захариев.

„ За да разберем преимуществата на облачните услуги, би трябвало да вникнем в същността на концепцията „ като услуга “, добави той и даде образец с електричеството, където рядко някой влага в генератор, поддръжката му и така нататък, а нормално хората се абонират за доставка на ток и в края на месеца заплащат сметката съгласно потреблението. Важното при този метод е, че носи някои изгоди за доставчиците, само че е не по-малко преференциален и за самите консуматори, без значение от промишлеността. Стига да е механически допустимо да се реализира, тази тактика е печеливша и за двете страни.

ИТ технологиите изрично дават тези благоприятни условия. От години наклонността е софтуерните решения да се дават „ като услуга “, необятно публикувания термин за което е „ облачни услуги “. Облачните услуги са гъвкави като мащаб, заплащат се съгласно потреблението, не изискват огромни първични вложения, декларират се от консуматора и се дават и поддържат от доставчика.

„ Облачните услуги са неминуем стадий, защото дават доста огромна еластичност и разширени механически благоприятни условия ”, акцентира Валери Захариев, проектант на облачни Microsoft решения в Comparex (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Инфраструктурата на Microsoft за даване на облачни услуги е в мащаб, кадърен да обслужва световно потребностите на потребителите. Понастоящем компанията поддържа 46 центъра за данни по целия свят и приготвя още 8. Важна специфичност на платформата са и опциите за създаване на хибридна инфраструктура, посредством която всеки клиент може да резервира връзка сред настоящата среда и новите си облачни решения.

Модели за доставка на облачни услуги

Няколко са моделите за снабдяване на ИТ услуги: „ on premises “ (върху личен сървър), IaaS (инфраструктурата е върху виртуални машини), PaaS (платформа като услуга – операционните системи и сървърният програмен продукт се получават наготово) и SaaS (софтуер като услуга – употребяваме готово софтуерно решение, например електронна поща).

Според Захариев, Azure платформата на Microsoft за доставка на облачни услуги от всевъзможен тип е подобаващ сюжет за превръщане на цялостното решение. „ Azure е като „ лего “ – дава ви най-разнообразни късчета, в най-различен мащаб и тип, като от тях можете да си сглобите лична играчка. Именно това е концепцията – основаване на приложения, които да са построени от наличните разновидности в платформата “.

В действителните сюжети не мигрираме база данни, защото тя не е нещо независимо, а единствено част от едно софтуерно решение, разясни експертът. А когато се приказва за миграция на цялостни артикули, Azure дава опция да се мигрират цялостни решения, като предлага варианти освен за базите данни, само че и за останалите съставни елементи на продуктите. „ Защото не хората, а приложения споделят с MS SQL Server “, сподели Захариев.

Преходът от настоящите MS SQL Server съоръжения към Azure може да се реализира най-общо в два разновидността: първият е като се наемат виртуални машини, в които работи MS SQL Server, само че при него поддръжката на операционните системи и самата платформа за бази данни остава ангажимент на клиента, което покачва разноските по решението. При втория вид се ползва моделът PaaS, като тук MS SQL Server се употребява наготово, без клиентът да е нужно да даде оперативна поддръжка. В допълнение, първата алтернатива не е изключително ефикасна, защото преконфигурирането на виртуални машини е релативно тромаво, до момента в който в платформата Azure SQL databases базите данни могат по-лесно и по-гъвкаво да трансформират параметрите си.

Освен опцията да наемем MS SQL Server като PaaS решение и да сътворяваме и управляваме обособени бази данни, Azure SQL databases разрешава и настройване на така наречен „ Managed Instances “ – виртуални машини с преинсталиран MS SQL Server, в които поддръжката на операционните системи и сървърното приложение се поемат напълно от Azure. Тази алтернатива освен разрешава по-мощни инстанции за базите данни и понижава оперативните задължения, само че прибавя и изолираност на данните за по-високо равнище на сигурност.

„ Microsoft има ясно изразена тактика – Cloud First („ Облакът преди всичко “), която се ползва от години. Всяко едно изобретение се създава в облака и едвам по-късно се появява в решенията от вида „ on premises ”, изясни Захариев.

Според него, в този момент е моментът фирмите да помислят стратегически и да се възползват от опциите на новите технологии и най-много – за прекосяване към облачните услуги. „ Те са неминуем стадий, защото дават доста огромна еластичност и разширени механически благоприятни условия, като освен това, в случай че са конфигурирани по най-хубавия метод, разрешават и оптимизация във финансов аспект “, заключи специалистът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР