Сега е моментът да се мисли кога Въоръжените сили на

...
Сега е моментът да се мисли кога Въоръжените сили на
Коментари Харесай

Соломон Паси: Вече трябва да мислим и за закупуване на F-35

Сега е моментът да се мисли по кое време Въоръжените сили на България ще се оборудват със идващото потомство изтребители F-35 - това мнение изрази някогашният министър на външните работи Соломон Паси в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия.

По думите му, Конгресът на Съединени американски щати е задал финансов таван за възможната продажба на самолети F-16 блок 70 на България, само че посочи, че България към момента не се употребява с вероятните отстъпки на предан клиент, когато става дума за оръжейни покупки, с каквито да вземем за пример се употребява сега Словакия.

Предложената финансова рамка от 1,6 милиарда $ за F-16 блок 70 е таван, който Конгресът дава. Това са вътрешни каузи на Съединени американски щати, посочи някогашният министър на външните работи Соломон Паси.

Той изясни, че значение за цената, която България ще заплати за новите многоцелеви самолети, има това, че страната ни за пръв път прави сходна огромна поръчка от Съединени американски щати.

За съпоставяне, Словакия също поръчва F-16 на евентуално по-ниска цена, само че тя има отстъпка като предан клиент, а и не е ясно какъв пакет е поръчала страната, акцентира Соломон Паси.

Според Соломон Паси в този момент е моментът да се мисли по кое време България ще се оборудва със идващото потомство изтребители - F-35.

По думите му, F-16 е аероплан, в който сигурността и животът на водачите идва преди всичко.

Изтребителите „ Грипен “, които бяха препоръчани от „ Сааб “, са били от предишно потомство и за разлика от F-16, нито са се потвърдили в пердах, нито са включвали функционалности като радиосистема „ приятел-враг “, посочи Паси.

Затова съгласно него, въпреки по-ниската препоръчана цена, те са щели да излязат надалеч по-скъпи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР