Сега е изгоден момент да се взимат дългосрочни кредити с

...
Сега е изгоден момент да се взимат дългосрочни кредити с
Коментари Харесай

Лихвите ще останат ниски и догодина, прогнозира банкер

Сега е преференциален миг да се взимат дълготрайни заеми с закрепена рента. Това предлага в изявление за " Стандарт " ръководителят на управителния съвет на " Райфайзенбанк -България " Оливер Рьогл.

Той предвижда, че лихвите в България ще останат ниски и през 2018 година " Сигналите на ЕЦБ са те да се запазят на настоящето ниво най-малко до края на 2018 година, което в композиция с високата ликвидност и сериозната конкурентна среда, допуска поддържане на ниски лихви в България. Неминуемо рано или късно тези исторически най-ниски равнища ще стартират да се повишават, само че не чакам това да се случи внезапно ", споделя банкерът с ангажимента, че ниските лихви не би трябвало да са единствената причина за изтегляне на заем.

Запитан има ли балон на пазара на парцели, шефът на " Райфайзенбанк " дава отговор, че чака цените да порастват гладко, защото на пазара излизат от ден на ден новопостроени парцели, които ще задоволят увеличеното търсене.

Банката чака 2018 година за България да бъде още по-успешна от 2017 година с напредък от 4% и ниски лихви. " България върви в вярната посока и би трябвало да се възползва от идното председателство на Съвета на Европейски Съюз, с цел да се нарежда като атрактивна дестинация за задгранични вложения и да направи стъпки в посока влизане в чакалнята на еврозоната, споделя той.

Оценката на Рьогл е, че увеличеното кредитиране до момента се е дължало основно на ниските лихви и постоянните макроикономически индикатори. Лошите заеми понижават, само че банковата система има още работа, с цел да се реализиран здравословни равнища от към 5%, споделя той. " Наблюденията ни са, че икономическият напредък през последните години се базира главно на експорт и ползване като и тази година ще завърши евентуално със спад на вложенията, само че с нараснало извънредно ползване. Надявам се отсега нататък да отчитаме растеж на вложенията - и вътрешни и външни ", споделя банкерът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР