Сега действащият закон за съсловните организации в здравния сектор нарушава

...
Сега действащият закон за съсловните организации в здравния сектор нарушава
Коментари Харесай

Мая Манолова обмисля конституционна жалба срещу закона за съсловните организации

Сега настоящият закон за съсловните организации в здравния бранш нарушава конституционни правила, изключително задължителността на участието в тях, премислям да го нападам в Конституционния съд, съобщи в Кърджали омбудсманът Мая Манолова. Тя дойде следобяд в града, с цел да поддържа митинга на медицинските сестри.



Според нея обвързването на упражняването на специалност в бранш опазване на здравето със наложителното членуване в тази организация и заплащането на членски импорт е погрешно. „ За да работиш, ти би трябвало да членуваш в организация и да плащаш членски импорт. Тук има нарушени конституционни правила “, уточни тя.

Заедно с уредниците на митинга - медицински сестри, акушерки и фелдшери, Манолова счита внесе проекто-закони за всяко едно от съсловията в здравния бранш, „ по този начин, че монополът на една организация да бъде разчупен и по-адекватно да се пазят съсловните ползи “.

„ След 4 месеца митинги надали още има някой, който да не знае настояванията ни в декларацията – без търговски сдружения, закон за съсловните организации, две минимални работни заплати за старт, контролиране на нощния труд, връщане на медицинските стандарти, общо 9 точки. Ще протестираме до извършване на настояванията ни “, съобщи Семра Хасан от Дома за медико-социални грижи в Кърджали /дом „ Майка и дете “/.



Тя уточни, че досега никой от медиците не е видял тези 50 милиона лв., обещани от държавното управление, нито заплатата от 950 лв., заръчана от премиера Борисов. Медицинските сестри не престават да работят на минимална работна заплата и се усещат излъгани за следващ път. Браншовата им асоциация също им отхвърля поддръжка и се е разграничила от митинга. „ Нашата асоциация ни разгласи за зложелател, а ние плащаме членски импорт. Не желаят митинги, а разговор и кръгли маси. Още какъв брой по 15 години можем да преговаряме за по-човешки условия на труд и да чакаме това да се случи “, запита Семра Хасан.

Белите престилки упорстват за незабавно приемане на закона за съсловните организации, чакат от началото на април здравното министерство да разгласява модела за тях. „ Нищо не е изпълнено, в цяла България здравното съсловие е извънредно разочаровано от здравното министерство, от държавното управление, от асоциацията “, сподели още говорителката на протестиращите. Те обявиха, че не желаят оставката на министър Кирил Ананиев, а съответни дейности.

Според тях е належащо да има обособени закони за всяка обособена специалност в съсловието – за медицинските сестри, фелдшерите, кинезитерапевтите, рехабилитаторите. Категорични са, че е оскърбление нощният им труд да бъде заплащан по 21 до 31 стотинки на час. България скоро ще остане без медицински сестри, няма кой да се трепе за 610 лв., заключи Семра Хасан.

Мая Манолова беседва с протестиращите, а по-късно отпътува назад, с цел да се включи тази вечер в митинга на жителите на столичния квартал „ Младост “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР