Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете.

...
Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете.
Коментари Харесай

Българка oт Бергамо: Хората умират сами като кучета, близките им не могат да се сбогуват с тях

 " Седя на балкона и виждам военните камиони, които извозват труповете. Возят ги към крематориуми отвън града, тъй като към този момент няма къде да ги държат и погребват. Тук се завръща единствено прахът им. Не пущам тв приемника, тъй като щерка ми ще се побърка, в случай че непрекъснато гледа такива фрагменти. Чуваме колите за спешна помощ. Минават около нас на всеки половин час. Денем и нощем. "

Така стартира разказът на Руми Маринова. Българката е здравна сестра в Бергамо, живее в Италия от 1994 година. Но сега не върви на работа - освободили са я, тъй като щерка ѝ страда от мускулна недоразвитост и коронавирусът би бил съдбовен за нея. Затворени са у дома към този момент трета седмица.

Според Руми, голямата неточност на италианците е, че не са взели нужните ограничения незабавно. И че доста хора в началото не са обърнали никакво внимание на предизвестията.

" Като им се споделяше да не вършат това или това, те си мислеха, че е някакъв каприз. Затвориха учебните заведения и университетите и студентите потеглиха по заведения, на шопинг, по почивки на юг. И по този начин придвижиха ковид в цяла Италия. Хвалеха се със фотоси в обществените мрежи по какъв начин са млади и вирусът не може да ги покоси. Но се оказа, че бъркат ", споделя Руми и прибавя: " Шокираха ме фрагменти от камери на магазини, които демонстрират по какъв начин хора плюят по продуктите. Та това е незаконно! И ето ни в този момент - всички сме затворени у дома и си седим по балконите. Добре най-малко, че имаме балкони ". 

Руми върви да пазари единствено един път седмично. Винаги носи ръкавици и маска, макар че не е болна. И тъй като на върви на работа, оказва помощ на общината, откъдето я свързват по телефона с заболели хора, които са самотни и имат потребност от съвет и разтуха.

Когато я питаме за работата на лекарите и сестрите, които са на първа линия в битката против ковид, Руми не може да сдържи сълзите си. Много от сътрудниците ѝ, най-вече младежи със фамилии, към този момент са инфектирани, а някои даже са в тежко положение.

" Тези хора сега жертват живота си. Нямат дори маски, принудени са да си ги създават сами. Въпреки това не престават да вървят на работа. Без да мрънкат, без да се оплакват. Според мен, те са същински герои ", споделя тя пред " Дойче Веле ".

Руми допуска, че една от главните аргументи за високата смъртност в Италия се крие в следния спор: дали хората да бъдат незабавно тествани - или да си стоят у дома, до момента в който не се проявят всички признаци.

" Но в случай че се чака да се разгърне цялата картина на заболяването, тогава вярата човек да се избави е доста дребна. А по какъв начин може от у дома да разпознаеш дали е този вирус или различен? Без тест? Хората умират сами като кучета, околните им дори не могат да се сбогуват с тях ", споделя Руми и прибавя:

" Не ми останаха сълзи "

" Преди време в Италия бяха затворени стотици лечебни заведения, в следствие от което хиляди лекари и сестри останаха без работа. Сега ги търсим, само че тях ги няма. Това се случи основно поради неверна политика, поради корупция - и с цел да могат да забогатеят едни хора, които нищо не схващат от опазване на здравето. Преди дни Гражданската защита в Бергамо трансформира едни големи халета в реанимация за 400 индивида. Те взеха нещата в свои ръце, тъй като държавното управление още веднъж се бавеше. В същото време хората се редят в колите си на големи опашки пред лечебните заведения, където обаче нямат опция да ги одобряват ".

Руми следи, несъмнено, и ситуацията в България. " Сестра ми живее в София и неотдавна ми описа по какъв начин хора вървят на черква, разхождат се по " Витоша " и из парковете, макар възбраните. На всички тях желая да кажа, че това е изцяло недопустимо - в случай че продължат по този начин, ще загинат доста хора. А никой не трябва да умира по този метод - изолиран и в самотност. Не ми останаха сълзи. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР