Седнете и наклонете тялото напред, стиснете ноздритеПричината може да е

...
Седнете и наклонете тялото напред, стиснете ноздритеПричината може да е
Коментари Харесай

От носа тече кръв - какво да правим?

Седнете и наклонете тялото напред, стиснете ноздрите

Причината може да е сърдечно-съдово заболяване

Има хора - и възрастни, и деца, на които понякога без забележима причина им потича кръв от носа. На пръв взор това не е рисково, само че родителите би трябвало да знаят, че може и да е симптом на съществено заболяване.

Кръвотечението от носа е два типа: от предните му отдели (разкъсване на кръвоносен съд, ситуиран директно върху носната преграда), и от задните му отдели. При децата то нормално е от предните отдели на носа. Характерното в този случай е, че кръвта тече от едната ноздра и в множеството случаи стопира бързо. Може да се провокира от пресъхване на лигавицата на носа вследствие на доста изсъхнал и парещ въздух в помещението, а също от прахуляк, цигарен пушек, животинска четина, физическо напрежение, стрес.

Когато увреждането на съдовете е в задните отдели на носа, кръвта нормално тече от двете ноздри, блика мощно и мъчно се стопира.

В подобен случай може да се мисли за контузия на вътрешни органи, нарушена съсирваемост на кръвта, артериална хипертония, заболяване на черния дроб, на кръвообращението или на сърдечно-съдовата система.
Какъвто и тип да е кръвотечението от носа, то би трябвало да бъде прекъснато допустимо най-бързо. За благополучие, първата помощ не изисква особени умения. Какво да създадем?

Сложете детето да седне с изправен тил и леко наклонено напред тяло, главата отпусната надолу. Стиснете ноздрите. Дръжте в това състояние не по-малко от 10 минути, без да се изкушавате да поглеждате дали кръвта още тече, или е спряла, като отпускате пръсти.

Докато стискате носа, е добре да сложите върху него лед или нещо студено. Освен това е потребно да дадете на детето да яде сладолед или да пие студена вода през сламка.

Погрешно е да вдигате главата обратно - по този начин кръвта няма да капе през ноздрите, а ще се стича по задната стена на носоглътката. Освен че детето може да се задави, няма по какъв начин да разберете какъв брой мощно тече кръвта и дали е спряла.

Друга неточност е да се пъхат в носа памук, тампон и други “тапи”. Те няма да спрат кръвта, а единствено ще я попият. Тя ще се сгъсти и когато извадите тампона, има заплаха да нараните лигавицата на носа и кръвотечението да стартира отначало.

Не слагайте детето в легнало състояние. Ако кръвотечението е мощно, то ще приключи с повръщане, което е доста евентуално да докара до задавяне.

Би трябвало произшествието да завърши за 10 минути от началото му, само че в случай че то продължи и минат 20 минути, без кръвта да спре, потърсете незабавна лекарска помощ. Обърнете се към медиците и в случай че кръвотечението е интензивно от двете ноздри или е съпроводено с такова от ухото, половите органи и други Задължително се консултирайте с доктор, в случай че случаите се повтарят от време на време - всеки ден, един път на 2-3 дни, веднъж в седмицата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР