Седмото издание на Transcontinental race (TCR7) тази година ще стартира

Седмото издание на Transcontinental race (TCR7) тази година ще стартира ...

Анна Хаслок: Избрахме Бузлуджа заради поразителния паметник.

Седмото издание на Transcontinental race (TCR7) тази година ще стартира от Бургас. На 26-27 юли стотици ентусиасти на колела от цяла Европа  ще прекосят България, като сами ще определят своите маршрути, темпо, почивки и екипировки. От Бургас ще започне епичното 4000 км приключение, което ще премине в Сърбия и ще завърши в Брест, Франция. По трасето са подготвени интересни контролни пунктове, като за България ще има само един  - на емблематичната Бузлуджа.

Състезателният директор на TCR7 Анна Хаслок сподели очакванията си от състезанието и някои подробности около него. Тя е работила с основателя на TCR и директор на състезанието Майк Хол.

"Аз съм рейс директор на TCR от 2017 г., преди това бях координатор, работещ под ръководството на Майк Хол, шампион за ултра-дистанция и Tour Divide рекордьор, споделя Хаслок. - Майк стартира TCR през 2013 г., през 2014 г. се присъединих към екипа и работихме заедно за TCRNo2, 3 и 4. За съжаление през 2017 г. Майк загина, докато се състезава в австралийското ултра вело-състезание. Загубата на Майк беше най-трудното нещо, което преживях. Част от духа на Майк живее чрез състезанието и това е чест и привилегията да продължа това наследство. Работя в тясно сътрудничество с екип от медийни професионалисти и рейс координатора Рори Кемпер за  развитие на тази уникална и специална надпревара, за да се гарантира TCR блести като златен стандарт на състезания за  велосипеди, въплъщаващи духа на почтеност, равенство и справедливост."

Ето какво още разказа тя:

- Трансконтинентал рейс е съвсем ново събитие за нас. Можете ли да споделите идеята за състезанието с нашите любителите на колоезденето?
- Едноетапна надпревара, в която часовникът никога не спира, участниците планират, проучват и управляват своя курс и избират кога и къде да почиват.Те ще вземат само това, което могат да носят и консумират само това, което могат да намерят. Ще преминат през четири задължителни контролни пункта, за да достигнат до някои от най-красивите и исторически паметници. Всяка година нашите колоездачи покриват около 4000 км, за да стигнат до финалната линия, като най-бързият може да завърши до 9 дни, докато други имат за цел само да завършат. Всеки участник в Transcontinental Race има персонален сателитен тракер, който следи позицията им на нашата уеб базирана карта, така че аудиторията да може да следи състезанието в реално време. Освен това нашите два автомобила  докладват ежедневно за състезанието, създават видеа, подкаст и правят страхотни фотографии.

Майк Хол основа състезанието през 2013 г., след като заимства идеята от 2012 World Cycle Race (който спечели за 91 дни и 18 часа). Видя, че е възможно да се пригоди това приключение в Европа, като двуседмичен празник. За да се запази интересно състезанието всяка година, контролните точки се променят и през 2019 г. за първи път състезанието ще започне от изток, на черноморското крайбрежие на България и ще завърши на най-западния край на Франция.
Тази година между 250 и 300 състезатели ще се срещнат в Бургас в събота, 27 юли 2019 г., за да започнат над 4000 километра в Европа. Всеки участник ще планира и навигира по своя собствен маршрут. Чек пойнт 1 се отличава с впечатляващия паметник на Бузлуджа и много красиви изкачвания. Чек пойнт 2 разполага 80 километър от сръбски чакъл, докато Чек пойнт 3 ще се води през множество превключватели в сянката на извисяващи се върхове на Пис Бое и Пизес де Цир в италианските Доломити. Чекпойнт 4 включва известния Tour de France изкачване на Alp d’Huez, както и зашеметяващия Col du Galibier. През 2018 г. англичанинът TCRNo6 Джеймс Хейдън спечели състезанието за 8 дни 22 часа, 59 минути, покривайки 3800 километра. Стартираха 250 и само 157 достигнаха финалната линия в Meteora.

- Ще видим много участници на пътя по време на състезанието. Какви са вашите съвети за безопасност?
- Състезателите на TCR планират, избират и навигират по собствения си маршрут, правят всичко възможно, за да изберат най-много подходящи пътища за гладък, бърз и директен маршрут до следващата дестинация. Работим с Община Бургас, които ще ни помогнат да излезем извън града по най-безопасния и ефективен начин. След това участниците ще започнат да се движат самостоятелно по пътя и местните шофьори трябва да се отнасят с тях с повишено внимание, като към тях всеки друг велосипедист по пътя.

Нашите участници  са длъжни да спазват всички местни закони за движение и регламенти и да се отнасят с уважение към другите на пътя. Апелираме да бъдем по внимателни на пътя и да пазим велосипедистите. Да внимавате при задминавания и да даваме достатъчна дистанция към участниците.

- Защо избрахте Бузлужда? Това е наистина интересно място. Какво ще се случи там?

- Избрахме Бузлуджа заради поразителния и внушителен паметник на Българската Комунистическа партия и защото се вижда от много километри. Участниците ще пристигнат в там, където нашите доброволците ще записват времето си и ще маркират картите им. Те сами ще преценят колко време да останат там и ще се отправят към следващите предизвикателство.
- Какво следва след България? Пътят до Брест е дълъг, разкажете ни повече.
- След България участниците ще поемат на югоизток в Сърбия, където ще карат на смесен път, редуващ се от асфалт и чакъл. Очакват ги натоварени 80 км път и те много внимателно ще трябва да планират своят маршрут, за да достигнат до чек пойнта.

Приключението е голямо изпитание за участниците. Пътуването през бивша Югославия, ще им разкрие последиците от войната. Ние насърчаваме участниците да бъдат с отворени очи и умове и да видят резултата от този  неприятен конфликт. Освен тези спомени, Сърбия е страна с богато историческо и културно значение.

Можете да следите седмото издание на Transcontinental Race на transcontinental.cc/tcrno7, където ще има информация и за GPS тракерите на живо - RACE TRACKING map. Всички интересни новини и информация се публикуват на instagram и във facebook страницата.

Източник: sportal.bg