Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал, който тази година

...
Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал, който тази година
Коментари Харесай

Задава се седмото и най-мащабно издание на Софийския литературен фестивал

Седмото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал, който тази година ще се организира в дните сред 9 и 15 декември, се обрисува да бъде и най-мащабното до момента, оповестяват уредниците.

Освен един спомагателен ден, в него ще се включат над 100 участници и близо 50 събития, а фокусът през 2019 година ще е френскоезичната литература.

Сред гостуващите създатели, пишещи на френски, се открояват имената на Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Махи Бинбин, дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи. В задграничната стратегия ще бъдат включени и три български писателки и поетеси, които пишат на френски - Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

 Един от плакатите на седмото издание на Софийски интернационален книжовен фестивал
© Софийски интернационален книжовен фестивал

Един от плакатите на седмото издание на Софийски интернационален книжовен фестивал
Първите два дни от фестивала са непокътнати за Международната конференция " Да пишеш на френски ", която се провежда от Международната организация на франкофонията. В нея ще бъдат дискутирани разнообразните тематики, които френскоезичните създатели избират, които постоянно засягат политически и обществени въпроси, множествеността на идентичността, сексуалността и насилието. Това личи и от посланията в формалните плакати на фестивала, които гласят: " Езикът, на който излизат нескрито ", " Езикът, на който ги чуват " и " Езикът, който изобличава " и са дело на организация The Smarts.

Водещ акцент още веднъж ще са срещите с създатели и другите коментарни и сериозни полемики с присъединяване на създатели като Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

Новост тази година ще бъде и панелът под надпис " Разговори за бъдещето ", както и среща, отдадена на публицистиката, с което уредниците ще създадат първи опит да включат във фестивалната стратегия и нехудожествената литература.

Интересни ще са още полемиките върху творчеството на Цветан Тодоров, Ролан Барт, Мишел Фуко, френскоезичните създатели от Африка, писатели от Централна и Източна Европа, както и за " преходните " 30 години от 1989 година.

Антон Стайков ще изнесе лекция на тематика " Деветото изкуство приказва френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от веселба за деца до изкуство за всички възрасти), която ще бъде съпроводена с галерия на комикси с самостоятелен с нея кът- читалня.

 Един от плакатите на седмото издание на Софийски интернационален книжовен фестивал
© Софийски интернационален книжовен фестивал

Един от плакатите на седмото издание на Софийски интернационален книжовен фестивал

В рамките на фестивала Мраморното предверие на НДК ще е хазаин и на експозиция със селектирани книги с корици и илюстрации, дело на художника Яна Левиева.

" Бързи литературни срещи " с присъединяване на Петя Кокудва, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов пък ще дадат на публиката опцията за 5-минутна среща и персонален диалог с един от създателите на инцидентен принцип.

За повторно е планувано да се организира и " Тайно поетическо четене ", което в синхрон с името си към момента пази в загадка както участващите поети, по този начин и мястото, на което ще се организира. За него е оповестено само, че поетите ще имат задачата с изключение на свои творби, да прочетат и по едно стихотворение, написано от френскоезичен създател, както и да споделят най-малко една загадка.

Както за бързите литературни срещи, по този начин и за тайното поетическо четене се изисква авансово записване, защото за тях е очакван стеснен брой аудитория.

Ще има и срещи, отдадени на значими литературни събития, като фестивала " Пловдив чете ", филмовия план " Щрих и стих ", единственото по рода си в България " Списание за танц ", подкаста " Градски детектив ", " Читателският клуб " на Нов български университет.

Освен Мраморното предверие на НДК, домакини на обособени събития от Софийския интернационален книжовен фестивал ще бъдат СУ " Св. Климент Охридски ", Fox Book Cafe, ДНК - пространство за актуален танц и пърформанс и Литературен клуб " Перото ". Успоредно с фестивала, НДК ще приюти и 47-ото издание на " Софийския интернационален панаир на книгата ".

Подробности за програмата, срещите с писатели и обособените начинания има на уеб страницата на събитието, както и в неговата " Facebook " страница.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР