Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA fest ...

DA fest започва в София днес.

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA fest започва днес в София, съобщиха организаторите от Националната художествена академия. Програмата предвижда изложби, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници и концерти.

Селекцията включва 60 артисти от различни държави и дисциплини, много от които идват за първи път у нас. Те ще представят дигитално видео и фотография, интерактивенeн пърформанс и инсталация, аудио-визуаленeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, биотехнологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

Акцент в програмата e участието на световноизвестния пърформанс артист Stelarc (Австралия) - пионер в изкуството, създадено с био-технологии, роботика и дигитални медии. Той гостува за първи път в България и ще покаже пред публиката своите постижения в редица събития от програмата.

Зрителите ще могат да видят за първи път в България и пърформансите на Мива Матрейек (САЩ). Нейните представления създават магична реалност, в която тя е силует и сянка, взаимодействаща с анимирани от нея образи.

Изложбите са на пет локации - галериите "Академия", "Кредо бонум" и "Сердика", Гьоте институт и Триъгълната кула на Сердика към Музея на София. Сред поканените артисти отново могат да се видят световноизвестни имена, а акцент в изложбената програма е представянето на български творци, които живеят и работят в други европейски държави.-->

Концертите са на The Science, SoundCamp (Великобритания), Мimionix & Quantum space, Saturated Pixels, Zero One, Иван Шопов и Бояна Желязкова.

Синята зала на Чешкия център ще бъде локация и за специалната селекция от над 30 видео арт и експериментални аудио-визуални форми, които ще се прожектират всеки следобед там в дните на фестивала.

За първи път фестивалът отделя внимание и на детската аудитория. "DA fest за деца" включва два пърформанса на Мива Матрейек (САЩ), VR театър на Малка театрална компания и кураторски тур из изложбите на фестивала за деца, родители и домашни любимци.

Източник: dariknews.bg