Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA fest

...
Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA fest
Коментари Харесай

DA fest започва в София днес

Седмото издание на интернационалния фестивал за цифрови изкуства DA fest стартира през днешния ден в София, оповестиха уредниците от Националната художествена академия. Програмата планува изложения, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, креативен работилници и концерти.

Селекцията включва 60 актьори от разнообразни страни и дисциплини, доста от които идват за първи път у нас. Те ще показват цифрово видео и снимка, интерактивенeн пърформанс и апаратура, аудио-визуаленeн пърформанс, виртуална действителност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, биотехнологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

Акцент в програмата e присъединяване на световноизвестния пърформанс актьор Stelarc (Австралия) - пионер в изкуството, основано с био-технологии, роботика и цифрови медии. Той гостува за първи път в България и ще покаже пред публиката своите достижения в редица събития от програмата.

Зрителите ще могат да видят за първи път в България и пърформансите на Мива Матрейек (САЩ). Нейните представления основават магична действителност, в която тя е контур и сянка, взаимодействаща с анимирани от нея облици.

Изложбите са на пет местоположения - галериите " Академия ", " Кредо бонум " и " Сердика ", Гьоте институт и Триъгълната кула на Сердика към Музея на София. Сред поканените актьори още веднъж могат да се видят световноизвестни имена, а акцент в изложбената стратегия е представянето на български създатели, които живеят и работят в други европейски страни.-->

Концертите са на The Science, SoundCamp (Великобритания), Мimionix & Quantum space, Saturated Pixels, Zero One, Иван Шопов и Бояна Желязкова.

Синята зала на Чешкия център ще бъде локация и за специфичната селекция от над 30 видео арт и пробни аудио-визуални форми , които ще се прожектират всеки следобяд там в дните на фестивала.

За първи път фестивалът отделя внимание и на детската публика. " DA fest за деца " включва два пърформанса на Мива Матрейек (САЩ), VR спектакъл на Малка театрална компания и кураторски тур из изложбите на фестивала за деца, родители и домашни любимци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР