Седмото издание на международния фестивал на алтернативното кино Дунав –

Седмото издание на международния фестивал на алтернативното кино Дунав – ...

Фестивал на алтернативното кино обогатява културната програма в Русе.

Седмото издание на международния фестивал на алтернативното кино „Дунав – реката на Европа“ ще бъде официално открит от 18 часа на 16 май и ще продължи до 18 май.
Кинопрожекциите ще бъдат в зала „Европа“  Доходно здание. 74 филма с обща продължителност 10 часа ще видят почитателите на алтернативното кино. Лентите са игрални, документални, анимационни и новели на автори от цяла Европа. Сред тях ще бъдат и филми на членове на журито, които ще се състезават за наградата на публиката в уникалният конкурс „Какво може журито?“.
По време на фестивала ще гостуват и филми от конкурс „Кино в длан“, които са снимани с телефони. Авторитетното жури председателства проф. Станимир Трифонов. Негови колеги в оценяването ще бъдат Джон Оуен от Великобритания, Петре Чаповски от Северна Македония, Петя Пантева от БНТ – Русе и Росица Христова.
Специалното внимание през 2019 г. е съсредоточено върху ленти, представени от деца и младежи. Учредена е специална награда за детски филми и приз за ученици от училищата по изкуствата.
На 15 май (преди откриването на фестивала), в салона на читалище „Зора“ бе представен премиерно в Русе документалния филм „През сълзи“. Той е посветен на 100-годишнината от геноцида над арменския народ от османските власти и е режисиран от Станимир Трифонов.
Награждаването на отличените творби е на 18 май, от 19 часа, в зала „Европа“ на Доходно здание.

Източник: actualno.com