Седмокласниците се представят отчайващо слабо на националното външно оценяване по

...
Седмокласниците се представят отчайващо слабо на националното външно оценяване по
Коментари Харесай

Първият випуск на училищната реформа се провали по математика

Седмокласниците се показват отчайващо едва на националното външно оценяване по математика. От 100 вероятни точки междинният им триумф е едвам 33.6 точки. По остарялата канара това дава отговор на оценка 3.60, макар че в този момент резултатът остава единствено в точки. По български език и литература резултатите им едвам съумяват да минат 50-процентната бариера - 53 точки от 100 вероятни, равнозначно на добър 4.30.

Това е равносметката от тазгодишното национално външно оценяване в края на 7-и клас, на което се явиха над 55 хиляди седмокласници. Випускът е първият, който учи от пети клас по напълно нови образователни стратегии, надлежно и учебници, които са с олекотено наличие, по-практически насочени и целящи асимилиране на умения. Парадоксът е, че измежду най-трудните задания за младежите са били точно тези, измерващи умения, което демонстрира, че най-малко към този момент промяната в учебното обучение не дава предстоящите резултати.

" Ясно е, че този випуск не е доста по-различен от предходната година. Системата не е почнала да работи по друг метод. Новите образователни стратегии не са довели до трагични разлики в резултатите ", разяснява просветният министър Красимир Вълчев. Според него проблемите са ясни и се дължат както на вътрешни, по този начин и на външни условия - да вземем за пример, че днешното потомство е доста друго и мъчно се притегля вниманието му. По думите му занапред ще се разпореждат разбори на учебно и районно равнище, само че изводът на МОН е, че би трябвало да прави " повече от същото ", т.е. повече методическа поддръжка на РУО-тата, повече квалификации за учителите, повече стимулирани преподаватели.

За утежняването на резултатите има два справедливи фактора. За първи път тази година изпитът в края на 7-и клас беше върху наличието, изучавано в целия прогимназиален стадий (5-7 клас), а освен от седми клас. Единствено по литература МОН направи компромис и остави единствено творби от седми клас (през 2019/2020 ще се прибавят и тези от 6-и клас, а през 2020/2021 година - тези от пети клас). От МОН използваха този факт, с цел да подчертаят неколкократно, че не е правилно резултатите да се съпоставят с предишни години, тъй като форматът на изпита е друг. " Има друго систематизиране на дилемите, както и нов вид задания, ориентирани към премерване на функционалната просветеност и добитите умения. Самите задания също са с друга тежест и носят друг брой точки ", разяснява просветният зам.-министър Таня Михайлова. Другата оригиналност е, че изпитът е обединен, а не в два модула, по-трудният от които бе по избор и се използваше за банкет в гимназиите. Според Михайлова новият формат е довел до увеличение на броя на учениците, които са работили по всички задания. Данните фактически демонстрират доста по-малко възпитаници, които не са работили върху въпросите с отворен отговор - по български език броят им е намалял по отношение на 2018 година с 8500 деца, а по математика - с към 3500.

" Представянето по математика обичайно е по-слабо, този предмет е по-голямо предизвикателство за учениците ", разяснява зам.-министър Михайлова. " Да, резултат от 33 точки по математика е обезпокоителен ", добави тя. Данните демонстрират, че успеваемостта по математика на дилемите с отворен отговор е едвам 19.2%, а на тези със затворен - 49.9%. " Миналите години при около 50 хиляди възпитаници във втория модул участваха 30 хиляди. Средния им резултат изчислявахме по отношение на тези 30 хиляди. Тази година обаче процентът на успеваемост на затворените и отворените отговори се пресмята по отношение на всички възпитаници. Това води до по-нисък % на осъществимост на отворените въпроси ", бе коментарът на Евгения Костадинова от МОН. По български достиженията на двата типа въпроси са близки - 44.3% осъществимост при отворените задания и 57.9% при затворените.

Колко е успеваемостта за всички въпроси, МОН не сподели. Т.г. оттова не показаха и какъв брой са слабите оценки с претекста, че от няколко години се работи с точки и за гимназия може да се кандидатства и с двойка. След приемането на новия учебен закон, изместващ края на главното обучение в края на седми, а не в края на осми клас, към този момент всички седмокласници аплайват за гимназия. Балът им се образува от точките, получени на двата изпита, и от оценките от свидетелството за главно обучение, които всяка гимназия избира сама. Така оптималният бал е 500 т. По същата логичност - тъй като точките не се преобразували в оценки - 33-те точки по математика бяха показани като оценки в диапазона " средни-добри ", а 53-те точки приблизително по български - в диапазона " добри-много положителни ".

На целия този декор министерството разгласи резултатите за по-добри по избрани индикатори, по които можело да се търсят съпоставки. Младежите, изкарали 100 точки по български т.г., са 16, до момента в който предходната година са били 3-ма. Учениците със 100 т. по математика пък са се нараснали от 68 през 2018 година на 141 през 2019 година Положителни са и данните за учениците с 0 точки - по БЕЛ понижават от 127 на 107, а по математика - от 174 на 109. Учениците с 0 т. на отворените въпроси по български понижават от 11 583 на 3081, а тези с 0 т. на отворените отговори по математика - от 20 924 на 17 501 души.

 

РЕГИОНАЛНО

София, Смолян и Перник, следвани от Варна и Габрово, са в челната петица на градовете, чиито възпитаници са се справили най-добре с изпита по български със междинен резултат от към 60 т. Най-зле по този предмет са се показали младежите от Шумен, Сливен и Ямбол. По математика водач е София (около 45 т.), следвана от Варна, Смолян, Бургас и Русе, а в дъното на класацията са Монтана, Шумен и Видин. Някои райони са се показали по-добре по български, като Перник да вземем за пример, само че много по-зле по математика или противоположното. " Това е обект на проучване на районите и спомагателните им характерности. Ще пожелаваме разбор от тях, с цел да забележим по какъв начин въздейства средата ", разясниха от МОН.

ТРУДНОСТИ

По български език седмокласниците са се справили най-добре с намирането на информация в текст, с лексикологията и с разпознаването на обстоятелства от живописен текст. За сметка на това са ги затруднили граматиката, синтактичната синонимия и тълкуването на текст - главно умеене, с което би следвало да приключи главно обучение всеки възпитаник. На преразказа на чужд текст средният брой точки е 20 т. от 35 вероятни. По математика измежду лесните за учениците задания са били тези за намиране на корен на уравнение, решение на неравноправие, използване на заучен логаритъм и формули за кратко умножение. Сред най-трудните задания пък са били тези, свързани с възможност на инцидентно събитие (нов тип), с идентични триъгълници - т.г. тук има най-ниска осъществимост, с моделиране на числови изрази, с разчитане на данни и дилемите с практическо приложение на наученото - нещо, на което трябваше да се акцентира съгласно новата образователна стратегия. " Трябва да се работи върху умеенето за решение на задания. Това става с решение на задания ", разяснява зам.-министър Михайлова.

 

КЛАСАЦИЯ

Лидер по междинен триумф по БЕЛ е МГ " Акад. К. Попов " в Пловдив (90.8 т.), следвана от СМГ (90.13 т.), МГ " П. Берон " във Варна (89.9 т.), частно главно учебно заведение " Св. София " в столицата (89.7 т.) и МГ " Гео Милев " в Стара Загора (89.4 т.). В Топ 10 са още МГ " Акад. Иван Ценов " във Враца, Първа частна математическа гимназия в София, ПМГ " Акад. С. Корольов " в Благоевград, математическата гимназия в Ловеч и 145-о ОУ " Симеон Радев " в София. Първенците по математика са МГ " П. Берон " във Варна (96.13 т.), СМГ (94.9 т.), МГ " Акад. К. Попов " в Пловдив (94.2 т.), МГ " Баба Тонка " в Русе (92.6 т.), МГ " Н. Обрешков " в Бургас (91.66) и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР