Седмокласници от страната напълниха столичните гимназии. 1206 кандидат-гимназисти в София

...
Седмокласници от страната напълниха столичните гимназии. 1206 кандидат-гимназисти в София
Коментари Харесай

Седмокласници от страната напълниха столичните гимназии

Седмокласници от страната изпълниха столичните гимназии. 1206 кандидат-гимназисти в София не са класирани след първия стадий от приема след седми клас. Свободните места обаче са единствено 914, което значи, че в държавните и общински учебни заведения не доближават към 300 места или над 10 ученически паралелки. Това заяви организация „ Монитор ” . Причината е, че деца от провинцията са заели над 400 места от оповестените в държавния план-прием 388 паралелки за столицата. Тласък на обстановката дава вътрешната миграция към най-големия град в страната.

Броят на паралелките в София е закрепен от просветителния министър по отношение на броя на учениците, които са били тази година 7-и клас в столицата, изясни шефката на просветителния инспекторат Ваня Кастрева. В тях не са били планувани претендентите от страната, които желаят да продължат междинното си обучение в столицата. Тази година те са общо 646 от всички 10 243 подадени заявки. „ Проблемът, в случай че можем да го назовем подобен, е вътрешната миграция. Не е допустимо да създадем какъвто и да е математически модел. Когато са ни задали броя от 388 паралелки, никой не е знае какъв брой деца от провинцията ще аплайват в София ”, уточни Кастрева. Тази година даже едно от класираните с най-голям бал деца в столицата е от Варна. Заедно от още трима кандидат-гимназисти от София разделят първото място с бал от 499, 500 точки. Четирите деца са признати в СМГ „ Паисий Хилендарски ” отстрани „ Математически ” с немски език.

Шефката на просветителния инспекторат изясни, че не е ясно какъв брой от класираните 400 седмокласници ще се запишат. Миналата година едвам 1/3 от признатите от провинцията деца въпреки всичко са избрали учебно заведение в столицата, уточни Кастрева. Така, в случай че и тази година по-голямата част от класираните решат да продължат образованието си в града, в който живеят, то свободните места в София за второ класиране ще се усилят и ще има място за некласираните. „ Дори и да не се случи това, няма да има необхванати деца “, увери Кастрева. Тя изясни, че след трето класиране ще се направи разбор на свободните места, каква част от претендентите са се насочили към спортни или частни учебни заведения, както и такива към Министерството на културата. Шефката на столичния инспекторат изясни, че са водени диалози с просветния министър за откриване на спомагателни паралелки, с цел да могат да бъдат признати всички възпитаници.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР