Седмици след началото на военната офанзива на Украйна за връщане

...
Седмици след началото на военната офанзива на Украйна за връщане
Коментари Харесай

Зеленски за контраофанзивата: Върви бавно, но „това не е холивудски филм“

Седмици след началото на военната атака на Украйна за връщане на окупираните от Русия региони президентът Володимир Зеленски призна, че напредъкът на бойното поле е „ по-бавен от мечтаното “.

„ Някои хора имат вяра, че това е холивудски филм и чакат резултати незабавно. Това не е по този начин “, сподели той пред BBC. „ Това, което е заложено на карта, е животът на хората. “

Украйна твърди, че контраофанзивата ѝ до момента е възвърнала осем села в южната област Запорожие и Донецк на изток. По думите на Зеленски интервенцията не върви елементарно, тъй като 200 000 кв. км от украинската територия са минирани от съветските сили.

„ Каквото и да желаят някои, в това число и опитите за напън върху нас, при цялото ни почитание, ние ще напредваме на бойното поле по метода, който считаме за най-хубав “, добави Зеленски.

Той акцентира, че е належащо Украйна да получи гаранции за сигурност от страна на НАТО, само че съобщи, че в последна сметка задачата е участие в отбранителния алианс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере тази седмица, че не се разисква проект за отправяне на покана към Киев на срещата на върха в Литва идния месец.

Украинският водач още веднъж изложи причините си за това страната му да получи създадени в Съединени американски щати самолети F-16 и съобщи, че съгласно него водачите на изтребителите могат да стартират да се образоват още през август, а първите машини да дойдат след шест или седем месеца.

Зеленски приказва пред BBC мотив на конференцията „ Възстановяване на Украйна “ в Лондон, отдадена на ролята, която частният бранш може да изиграе в помощ на разрушената страна.

През 2022 година стопанската система на Украйна се сви с 29,2%, а по-рано тази година Световната банка оцени разноските за възобновяване и реорганизация на 411 милиарда $.

Зеленски означи, че поддръжката, от която се нуждае Украйна, е освен за възобновяване, само че и за промяна. Незабавните стъпки, които би трябвало да се подхващат, включват намиране тук-там за живеене на хората, възобновяване на опустошения язовир „ Каховка “ и децентрализиране на енергийната мрежа.

„ Но в по-широк мащаб става дума за трансформацията на Украйна “, изясни той. „ Това е Украйна освен с нейната енергетика, селско стопанство и промишлени комплекси, само че и с промените, които виждаме. “

Зеленски приказва за „ цифровизацията на Украйна “, както и за правосъдните и антикорупционните промени.

Украинският президент увери, че страната му няма да се откаже, до момента в който не изтласка съветските сили от територията си. „ Без значение какъв брой напредваме в контранастъплението си, няма да се съгласим на замразен спор, тъй като това е война, това е безперспективно развиване за Украйна. “

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР