Седмици наред президентът Доналд Тръмп подлагаше демократичните институции на САЩ

...
Седмици наред президентът Доналд Тръмп подлагаше демократичните институции на САЩ
Коментари Харесай

Подложените на атаки от Тръмп демократични институции на САЩ се огъват, но не се пречупват

Седмици наред президентът Доналд Тръмп подлагаше демократичните институции на Съединени американски щати на невиждан напън с битката си да остане на власт, макар че загуби опита си да бъде избран отново. Институциите обаче към този момент удържат.

В понеделник Избирателната гилдия свърши своята работа, като публично удостовери успеха на новоизбрания президент Джо Байдън над Тръмп. Електорите във всичките 50 щата пуснаха бюлетини, които отразяваха волята на техните гласоподаватели макар натиска на Тръмп да промени резултатите.

" Пламъкът на демокрацията беше разпален в тази нация доста от дълго време. Сега знаем, че нищо, даже не и пандемия или корист с власт, не може да угаси този пламък ", сподели Байдън малко откакто последните електори гласоподаваха.

Вотът на Избирателната гилдия фактически беше най-важното до този миг одобряване на успеха на Байдън и на честността на изборите в Съединени американски щати, които бяха подложени на систематични и неоснователни нападки от Тръмп и съдружниците му. Историци и специалисти по народна власт обаче показаха опасения, че бурният следизборен интервал е извадил на показ крехкостта на инструментите на демокрацията, които са предопределени да защитят волята на гласоподавателите.

" Определено има някакво облекчение в кратковременен проект, само че съм надълбоко смутен по какъв начин тези институции могат да поддадат при спомагателен напън. Видяхме, че има предпочитание за отвод от правила, които са нужни, с цел да могат едни много пропукани институции да работят добре ", сподели Алекс Кейсар, учител по история и държавна политика в Школата по държавно ръководство " Кенеди " към Харвардския университет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР