Собственикът на Левски Спас Русев бе потърсен от БЛИЦ по

...
Собственикът на Левски Спас Русев бе потърсен от БЛИЦ по
Коментари Харесай

Спас Русев с коментар за шокиращото признание на Гриша Ганчев

Собственикът на Левски Спас Русев бе потърсен от БЛИЦ по най-горещите тематики в българския футбол. Босът на " сините " разяснява шокиращото самопризнание на Гриша Ганчев, който призна, че със Сираков са минупулирали целия шампионат през сезон 1997/98.
- Г-н Русев, сюрпризиран ли сте от оценката на Гриша Ганчев, че от футболните грандове в България единствено Вие играете феърплей? Лично аз не помня притежателят на ЦСКА да е похвалил сътрудника си от Левски… - Правилата във футбола би трябвало да се съблюдават, тъй като в противоположен случай това не е спорт, а нещо друго. Винаги съм вярвал във феърплей, и то освен във футбола, и се веселя, че господин Ганчев е оценил напъните ни в тази посока.
Но в изявлението на господин Ганчев има нещо доста обезпокоително - чувството за предрешеност, подозрението за манипулиране на съдии, както и съмнението, че няма почтеност и феърплей във футбола, което витае от години измежду почитателите.

- Да, само че самият Ганчев призна, че е бил част от порочните практики през 90-те години. Защо се оплаква от нещо, от което излиза, че е бил част?
- Така е, господин Ганчев споделя, че преди повече от 10 години е имало сходна процедура, само че значимото е, че в този момент моли за безусловно правилна и спортсменска игра и приканва ДАНС и прокуратурата да се заемат и изяснят дали има подмолно въздействие в българското състезание. Подобно изявление, идващо от фигура като тази на господин Ганчев,, не трябва да се подценява, тъй като го споделя човек, който от 20 години e във футбола и би следвало да е осведомен в елементи по какъв начин действа тази система. Не знам дали има някой различен футболен активист, който от толкоз доста години да се занимава интензивно с български футбол.
- По-сериозен опит има Венцислав Стефанов. Има ли право Ганчев да приказва за корупционни практики и морал, откакто е бил част от порочните схеми?
- Аз не съм индивидът, който ще отсъжда кой е честен и кой не. Има си съответните органи, които би трябвало да изяснят този въпрос. Но ние не би трябвало да позволяваме да се основава в обществото чувство за неправда и за предрешеност.
Футболът е най-популярната игра в света. Ние имаме милиони последователи в България, които наблюдават с интерес мачовете и не би трябвало да позволяваме това възприятие да остава в тях. Ние сме правова страна и би следвало това да се отнася и за футбола.

- Не зависят ли резултатите от класата и спортно-техническите умения на футболистите? Защо непрекъснато виновници за загубите би трябвало да са съдиите?
- Безспорно решаващият фактор за това дали един мач ще бъде извоюван или изгубен са качествата на футболистите и тяхната игра. Но се основава едно неприятно усещане, че съдиите с техните отсъждания и решения биха могли да въздействат под някаква форма на резултата.
В последните години сме очевидци на много фрапиращи случаи и не е обикновено почитатели на някой тим да излизат с превантивна декларация по отношение на съдийството, както се случва в България. За всички години, които съм живял в Англия, не помня да се е случвало сходно нещо, а и там, както знаете, футболът буди много пристрастености. Това го има единствено тук, което значи, че има насъбрано чувство за неправда.

- Не са ли грешките на съдиите доста комфортно изплъзване от слабите резултати?
- Никога не съм си разрешавал да разясня съдии, техните назначения и отсъждания. В никакъв случай не диря оправдания в съдията поради резултата на даден мач.
Не познавам персонално нито един арбитър. Единственото, за което постоянно съм апелирал е за уместност. Ето в този момент, последният мач с Лудогорец, на който присъствах - ние загубихме този мач, тъй като допуснахме неточности, само че и съдията остави в мен неприятното усещане за неучтивост. А тук приказваме за рефер, който е най-хубавият в България. В съдийските отсъждания има и обективност, и индивидуалност. В взаимозависимост от своята позиция на терена един арбитър може да реши дали има дузпа или няма, дали има засада или не, има ли фаул или не. Това са субективни фактори, само че има и справедливи като продължителността на мача. 6 смени по 30 секунди са 3 минути продължение и това е чиста математика. Същото важи и за прекъсването на играта. Всеки арбитър има часовник и е елементарно да реши какво продължение да назначи. Времето може да бъде регистрирано по доста обикновен метод.

Аз бях мощно сюрпризиран, когато видях, че Кабаков назначи единствено 3 минути продължение на мача ни с Лудогорец. Чистата статистика демонстрира, че през второто полувреме поради нарушавания играта е спирана общо 11 минути и 25 секунди. Между 80-ата и 90-ата минути играта е била спирана за 7 минути.

От назначеното 3-минутно продължение се е играло единствено 60 секунди. На този декор е необяснимо за какво съдията даде толкоз малко добавено време.

И този коментар не бих си разрешил да направя за съдиите, в случай че единствено няколко часа преди мача ни в Разград не се бе играло едно от най-големите дербита в света – Челси – Манчестър Юнайтед.

На тази среща съдията даде 6 минути продължение без да има кой знае какво съображение и мачът се реши тъкмо в последната секунда на продължението.

Късно нощес идентична обстановка се разигра и на дербито сред Милан и Интер, което също завърши с гол в самия завършек на добавеното време.

Това са неща, които съдиите би трябвало да заобикалят, тъй като по този начин се насажда чувство за предрешеност и преднамереност.

- Нанесе ли Лудогорец сериозен удар върху шампионските упоритости на Левски с успеха в Разград?
- Не желая да взимам отношение за това какъв е резултатът от загубата ни в този мач. Нашите упоритости не престават да са такива каквито са ги заявили треньорът Стоянович и футболистите.
До края на шампионата има доста мачове и аз съм сигурен, че треньорът и състезателите ще потвърдят дали тези упоритости са постижими и могат ли да ги осъществят.

- Връщам ви на изявлението на Ганчев, в което той сподели в прав текст, че и Сираков е правил нередности в мачовете. Тази ли е главната причина да не върнете Сираков в Левски, макар натиска на избрани фигури отпред с Георги Марков това да се случи?
- Аз нямам доказателства и не мога да кажа дали Сираков е взел участие в неправилни неща или не. Не мога да разясня сходно нещо. Сираков е една от най-големите митове на Левски и ще остане постоянно подобен.
- Кажете ясно и изрично коя е същинската причина Сираков да не е част от управлението на Левски?
- В момента клубът има настоящо управление. Климатът в тима е доста добър, резултатите се виждат и не виждам причина Левски да има потребност от в допълнение укрепване с фрагменти.
- Следите от близко обстановката в Левски. Как гледате на това, че 9 от титулярите на „ сините “ са чужденци, а единствено двама са българи?
- Живеем във време, което е особено с тотална глобализация и това няма по какъв начин да не засегне и футбола.
Докато преди виждахме чужденци единствено в клубните тимове, в този момент те участват и в националните гарнитури. Примерите за това са доста. Погледнете единствено националните тимове на Русия, Швейцария и Норвегия.

Футболът е доста конкурентен. Ти искаш да печелиш, да прогресираш и да постигаш високи резултати. Основните доходи на тимовете идват от европейските клубни шампионати и с цел да си конкурентен в тях, няма по какъв начин това да се случи без навлизането на задгранични играчи в тимовете. И не тъй като българските футболисти са слаби, а тъй като процесите в детско-юношеските тимове са изостанали.

А и аз не познавам европейски тим, който да има триумф на шампионатите и да е формиран единствено от локални момчета.

- Има ли упоритости Левски да завоюва купата и купата?
- Естествено е тези упоритости да са приоритет №1 за клуба. Смятам, че тази година ние имаме конкурентен тим, който да се бори и за двата наградата.
- Преди 2 години докарахте Обертан в Левски и в този момент той е водач на тима. Ще привлечете ли и други класни футболисти?
- Много се веселя, че Обертан избра да остане в Левски. Престижно е в Левски да играе футболист, който е бил в тимове като Манчестър Юнайтед, Нюкясъл и Уигън. Желанието му да е при нас значи, че той се усеща удобно в тима.
За момента считам, че Левски има добре построен гръбнак и няма да вършим огромна селекция, а единствено подсилвания на някои от постовете. Смятам, че имаме добър тим.

- Много от президентите на българските грандове биват обругавани, в случай че не завоюват трофеи. Не се ли опасявате, че Вашата известност може да пострада, в случай че Левски не реализира задачите си?
- Във футбола, изключително в огромните клубове съществува сходно събитие – когато печелиш си популярен, а когато загубиш си нищо. Няма приблизително състояние.
Но по метода, по който са основани механизмите за прехрана на един клуб, аз считам, че всеки притежател би трябвало да бъде доста почитан за това, което прави за българския спорт. В завършек на крайщата тези хора влагат и влагат големи средства единствено и само в името на почитателите.

- Гриша Ганчев прикани прокуратурата и ДАНС да влязат на инспекция в тимовете. Спокоен ли сте, в случай че на следващия ден магистратите почукат на вратите на Левски?
- Абсолютно съм спокоен и поддържам неговия апел. Левски носи името на един от най-светлите знаци на България.
Поне откогато аз съм в клуба, подсигурявам, че няма манипулиране на мачове. Но приканвам това леке един път вечно да се почисти от целия български футбол.

Ние имаме един извънредно умел и почитан в България и чужбина футболен президент в лицето на Борислав Михайлов и той би трябвало да предприеме всички ограничения да бъде запомнен с изчистването на съмнителните практики, които витаят в българските футболни среди от години.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР