Седмицата ще е гореща не само заради прогнозите жегите да

...
Седмицата ще е гореща не само заради прогнозите жегите да
Коментари Харесай

Започва протестна вълна за по-високи заплати

Седмицата ще е гореща освен поради прогнозите жегите да надвишават 40 градуса, а и поради бюджета. От сряда КНСБ разгласи начало на серия от протестни акции под надпис " За обективни приходи в бюджет 2023 и отбрана на трудовите права на работещите ". В тях ще стачкуват чиновници на забравени от бюджета държавни институции като Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, БНР, Държавна организация " Архиви ", " Национално ТОЛ ръководство ", Изпълнителна организация " Борба с градушките ", ИАРА, " Напоителни системи ", Селскостопанска академия, пожарна сигурност, културните институти и други Вчера протестна подготвеност разгласи и административният профсъюз на КТ " Подкрепа ".

Някои от тези ведомства като Национален осигурителен институт да вземем за пример имат високо профилирани чиновници с много ниско възнаграждение, което скоро ще се окаже съвсем на равнището на минималната заплата. Миналата година заплатите бяха увеличени изборно в държавните ведомства, което сътвори огромно напрежение и несъответствия. Така някои получиха 20%, а други - нищо. Тази година финансовият министър Асен Василев разгласи, че 10% от горната страна ще получат единствено тези, които предходната година не са получили нарастване. Той дава обаче бонус на ведомства, които извършат съкращения, пенсиониране и преструктуриране - разноските за компенсации на тези чиновници този път ще се поемат от бюджета, което ще разреши с икономиите в перото за заплати въпреки всичко да се даде нарастване.

Любопитно е, че стачкува и ведомството с най-голямо нарастване предходната година - Министерство на вътрешните работи. Полицаите получиха 20% през 2022 година, заради което тази година Василев уверено ги отряза за нарастване. Тази събота техните синдикати готвят народен митинг пред постройката на Народното събрание. Служителите на вътрешното ведомство упорстват за 10% тази година, а министърът ги поддържа. Правителствата са краткотрайни - потребността от сигурност на жителите безконечна, декларират от синдиката.

Наред с държавните ведомства глас издигнаха и родителите на към 26 000 деца с увреждания. Те са забравени освен в този бюджет, а в последните 7 години. Тези деца получават специфична помощ не по закона за хората с увреждания, а по закона за фамилните помощи за деца, като сумите се дефинират годишно с бюджета. След дълги години на срамно ниска поддръжка, Борисов с обсег я усили през 2016 година на 930 лева за децата с най-тежки увреждания - 90 и над 90% тип и степен на увреждане. Оттогава сумата не е помръднала (тези помощи имат още две категории - за дете със 70 до 90% увреждане е 450 лева, а за дете с 50 до 70% - 350 лева.).

Извън приходите, напрежение подклажда и решението 100% от дивидента на държавните предприятия да влезе в бюджета. Заради него КНСБ ще извади на митинг и работещите в държавните енергийни сдружения, оповестиха от синдиката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР