Седмицата на професионалните умения започва от 19 ноември у нас

...
Седмицата на професионалните умения започва от 19 ноември у нас
Коментари Харесай

Започва седмицата на професионалните умения

Седмицата на професионалните умения стартира от 19 ноември у нас в границите на европейската самодейност за втора поредна година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Акцент ще са опциите за младежите за образование и кариера, които дава професионалното обучение.

Основните събития през тези дни ще бъдат самодейностите " Дни на отворени порти ". Фирми, предприятия и професионални гимназии ще показват пред учениците другите специалности, местата, където се практикуват, методите, по които се учат, и опциите, които дават. До 25 ноември в цялата страна ще бъдат проведени открити уроци, демонстрации, срещи на известни ученици на професионалните гимназии с възпитаници, надпревари по специалности с присъединяване на възпитаници, родители и представители на бизнеса.

Осем професионални гимназии и пет междинни учебни заведения с професионално образование се включват в самодейността " Ден на отворените порти " единствено в област Враца. Те ще отворят образователните си работилници през цялата седмица, с цел да дават опция на учениците от V до VII клас да получат действителна информация за изучаваните специалности и да тестват уменията си в образователните работилници.

Професионалната гимназия по лека индустрия, екология и химични технологии от Ямбол ще взе участие в Специализирано интернационална ревю " Текс Тейлър Експо 2018 " в Пловдив с щанд " Лека индустрия ". В дефиле " Пространство за хрумвания " възпитаници от компетентност " Фризьорство " ще покажат направени от тях прически, а учениците от специалност " Лаборант " ще показват " Предизвикателства в химичната лаборатория ".

Във Варна в кораборемонтен цех " Одесос " ще се разпространяват предпазени специалности - " Електрообзавеждане на кораби ", " Корабни машини и механизми ", и специалностите, за които се чака дефицит - " Ремонт на кораби " и " Корабостроене ".

В област Монтана са проведени надпревари " Млад фермер " и за майсторско ръководство на автомобил и безгрешно решение на листовки.

По време на самодейността " Ние се учим от най-хубавите " възпитаници от професионалните паралелки " Готвач " и " Хлебар-сладкар " в ПГ " Димитър Маринов " възпитаници от VII клас от главните учебни заведения в община Вълчедръм ще се срещнат с прочут готвач и ще готвят дружно с него.

В Габрово взаимно с бизнеса ще бъдат показани опциите за реализация вследствие на дуално образование по специалностите " Мехатроника " и " Автотранспортна техника " в ПТГ " Д-р Н. Василиади ".

За всички начинания има информация на страниците на професионалните гимназии, в Регионалните ръководства на образоването и на фирмите-партньори. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР