Седмицата, която предстои, може да се окаже най-важната в икономическо

...
Седмицата, която предстои, може да се окаже най-важната в икономическо
Коментари Харесай

Защо тази седмица може да е най-важната за 2018 г.?

Седмицата, която следва, може да се окаже най-важната в икономическо отношение за цялата 2018 година Това демонстрира анкета на Bank of America измежду нейните кленти, представена от Bloomberg.

Геополитическите срещи на високо ниво, комерсиалните договаряния и съвещанията на централните банкери, които са планувани за идващите няколко дни, могат да се окажат основни за финансовите пазари, считат анализаторите. Ето какво следва:

Понеделник

Днес вложителите имаха опция да реагират на новините, които пристигнаха от срещата на страните от Г-7 в Канада през уикенда. Повечето есперти дефинираха форума като дипломатически неуспех, тъй като президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упрекна съдружниците си от " Голямата седморка ", че се възползват по непочтен метод от комерсиалните си взаимоотношения с Вашингтон.

Той нападна в Twitter подписаното от останалите представители на Г-7 официално съобщение, откакто напусна срещата по-рано, поради плануваната си среща със севернокорейския водач Ким Чен-ун в Сингапур.

Въпросът, който всички си задават, е дали тази нова ескалация на напрежението ще докара до въвеждане на спомагателни търговски бариери и наказания? Канадският министър председател Джъстин Трюдо беше безапелационен, че ще отговори на повишението на митата върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати, а Европейският съюз също готви сходен пакет от ограничения.

Освен това търговията не беше единственият мотив за различия сред американския президент и останалите международни водачи. Той внесе ужас в редиците им още преди началото на срещата в канадското градче Ла Малбе, откакто съобщи, че Русия би трябвало още веднъж да бъде призната в групата на седемте.

Тази негова концепция обаче беше подкрепена само от новия италиански министър председател Джузепе Конте.

Вторник

И до момента в който диалозите на американския президент с сътрудниците му в Г-7 завършиха (поне засега), то тези с Пхенян занапред предстоят. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще беседват за първи път лице в лице, което ще бъде и първата публична среща на такова ниво в историята на двете страни.

Миналата седмица Тръмп предвижда " огромни триумфи " на тази среща и даже съобщи, че е допустимо да подпише съглашение с Пхенян, което официално да постави завършек на Корейската война от 1950 - 1953 година

На този външнополитически декор във Вашингтон пък ще бъдат оповестени данните за инфлацията в САщ, които ще покажат дали американската стопанска система към момента съумява да поддържа мощните темпове на напредък или към този момент стартира да се вижда известно " изстудяване ".

В Европа фокусът на вниманието през втория ден от седмицата ще падне върху английския министър председател Тереза Мей и по-конкретно върху опитите й да прокара през Народното събрание законовата рамка на идния Brexit.

Тя ще бъде дебатирана и гласувана за следващ път в долната Камара на представителите, откакто Камарата на лордовете нанесе 15 обособени ремонти върху законопроекта на държавното управление. Някои от тях касаят основни въпроси, като да вземем за пример дали Англия ще би трябвало да напусне европейския обединен пазар и митническия съюз.

Очаква се дебатите да продължат и в сряда, а гласуването в долната камара ще бъде тест за способността на Мей и нейната партия да завоюват поддръжници и да реализират компромис за това по какъв начин ще наподобява финалната " договорка " за Brexit сред Лондон и Брюксел.

Сряда

В третия ден от седмицата се чака Федералният запас на Съединени американски щати да разгласи второто покачване на главния лихвен % за тази година. Управителят на институцията Джером Пауъл ще даде конференция, на която ще показа обновените прогнози на институцията за икономическото развиване на страната.

Според консенсусните прогнози на специалистите, Пауъл евентуално ще оповести желанията си за четири покачвания на лихвите тази година, или с едно повече от тези, които бяха оповестени през март месец.

Аржентинската централна банка също ще бъде " под прожекторите " в сряда и най-вероятно ще резервира главната рента на равнище от 40%, продължавайки битката си за стабилизиране на курса на песото.

В Италия ще се организира първия аукцион за държавни скъпи бумаги след съставянето на новото популистко държавно управление на страната, което даде обещание фрапантни нараствания на държавните разноски. На търга ще бъдат препоръчани 3-, 7- и 30-годишни облигации, а постигнатата рентабилност ще бъде тест за доверието на пазарните участници.

Рисковете на облигационния пазар обаче към този момент са забележими, защото " ножицата " сред италианските и испанските 10-годишни ДЦК се разшири до най-високите си равнища от 2012 година насам.

Във Англия ще бъдат оповестени данните за инфлацията, които ще дадат тенденция за възможните дейности на Bank of England във връзка с лихвите и паричните тласъци.

Четвъртък

Европейската централна банка се приближава досега, в който би трябвало да разгласи края на програмата за изкупуване на облигации. На съвещанието на институцията в четвъртък се чака за първи път да бъдат разисквани официално разновидностите за нейното завършване.

Около една трета от икономистите и трейдърите, интервюирани от Bloomberg, смятат, че президентът на институцията Марио Драги ще разгласи крайната дата на облигационната стратегия още на 14 юни, до момента в който 46% са на мнение, че той ще избра да изчака до идващия месец и чак тогава ще оповести детайлите.

Междувременно съветският президент Владимир Путин и саудитският принц Мохамед бин Салман ще се срещнат за откриващия мач на Световното състезание по футбол сред домакините от Русия и Саудитска Арабия.

Спортното събитие обаче може да се трансформира и в мотив за диалози по тематиката за съдействието на петролния пазар. Особено като се има поради, че срещата на двамата водачи ще се състои единствено седмица преди съвещанието на ОПЕК във Виена, на което за следващ път ще се разискват квотите за рандеман и възможното им нарастване.

В четвъртия ден от седмицата се чакат и серия основни данни от Китай. Пекин ще разгласява статистиката за продажбите на дребно и индустриалното произвеждане, които би трябвало да дадат насоки за това по какъв начин се развива втората най-голяма международна стопанска система.

Петък

Японската централна банка ще разгласи решенията за бъдещата си парична политика след края на постоянното си съвещание в петък. Засега не се чака институцията да промени тактиката си - Bank of Japan продължава да купува големи количества държавни облигации от пазара, а инфлацията към момента остава надалеч от заложената цел от 2%.

Икономиката на страната пък регистрира стесняване през първото тримесечие на годината, което значи, че централните банкери нямат съображение да спрат " кранчето " на финансовите тласъци, написа Bloomberg.

Руската централна банка също ще разгласи лихвените си нива, като анализаторите не чакат промени. Вероятно главният лихвен % ще остане на настоящите 7.25%, въпреки че, съгласно някои специалисти, има дребен късмет за вероятно намаляване.

В петък е и крайният период за издание на китайските артикули, които ще бъдат обект на спомагателни търговски мита от страна на Съединени американски щати в размер на 50 милиарда $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР