Седмица след номинацията на македонския документален филм Медена земя в

...
Седмица след номинацията на македонския документален филм Медена земя в
Коментари Харесай

Македонските власти се сетиха за пчеларката Атидже след номинацията за "Оскар"

Седмица след номинацията на македонския документален филм " Медена земя " в две номинации за премиите " Оскар " управляващите в общината, където живее героинята, видяха невероятното ѝ битие. За това пишат издания в Скопие.

Атидже Муратова, македонска гражданка от турски генезис, е основната героиня във кино лентата, който е и роман за живота ѝ. Документалният " Медена земя " разказва компликациите на живота с болната ѝ майка в село без улици, електричество и течаща вода. И без това сложното битие на последната жена от жанр македонски пчелари обаче се трансформира, когато край тях се нанася номадско семейство и нанася непредвиден удар по препитанието ѝ (повече за кино лентата можете да прочетете тук). Краят на кино лентата слага въпрос - по какъв начин ще си изкарва прехраната?

Новината, че за повторно филм от Северна Македония е номиниран за " Оскар " (първият е през 1994 г.), развълнува страната. В обществените мрежи обаче се появиха и македонци, за които това не бе мотив за горделивост - живеещата в беднотия жена от турски генезис ли е лицето, което страната със лична версия на историята национална еднаквост, изтъкана от характерни детайли на предишното, желае да изтъкне и да покаже на света?

У управляващите в община Лозово - където се намира родното ѝ село Бекирлия (с петима поданици съгласно преброяването от 2002 година, през днешния ден единствено с една обитаема къща) - реакцията бе напълно друга.

Вчера кметът на община Лозово Ацо Велковски написа във " Facebook ", че ѝ е намерил работа. " След завършването на турнетата (промоционални за кино лентата, както и поради разнообразни фестивали - бел. ред.) и вземането на " Оскар " -ите Муратова ще е работно ангажирана в община Лозово ". Освен това песните, които пее във кино лентата, " ще бъдат обработени изцяло с музикален аранжимент и ще може да ги изпее и запише професионално в музикално студио. " В изявление Муратова споделя, че в миналото е желала да стане певица.



Ще бъде поправен и покривът на къщата, в която Муратова ще живее, напускайки дома, в който на процедура бе изолирана от света, на място, лишено от най-основна инфраструктура.

Какво тъкмо ще работи Муратова в община Лозово, не е известно. В обществените мрежи се появиха мнения, че е наета като чистачка, само че тази информация не е доказана.

Други консуматори видяха връзка сред репортажи на няколко македонски медии за това по какъв начин фактически живее Муратова, напомняйки, че разказаната история е напълно същинска.
#Атиџе: Сакам што побрзо да се иселам од #Бекирлија#Honeylandpic.twitter.com/PtbVWo1y72
— FurKlan (@FurkanSaliu) January 19, 2020

Когато ефирен екип посетил дамата, тя отказала да възпламени даже една свещ, с цел да бъде снимана ситуацията в дома ѝ - има единствено една, а тряба да върви километри, с цел да си купи нова. Очаква с неспокойствие да бъде приключена новата ѝ къща, купена от основателите на кино лентата. " Турците ми споделиха: за три месеца ще купим къща и ще се преселим в Дорфулия, ще вземеш и майка си, само че по-късно се случи това с кино лентата, те пристигнаха и ми споделиха: в случай че го снимаме, ще купим ние къщата. "

От думите ѝ не се схваща кои са " турците ". Онлайн издания обаче демонстрираха фотоси на бъдещия ѝ дом - дребна къща в Дорфулия, на 60 км от Скопие. В него тя ще живее с брат си - той е единственият персонаж, който населява полуразрушената къща, а не се появява във кино лентата.

За някои македонци, наблюдавали случилото се с Муратова, откакто светът и Северна Македония я видяха, още веднъж породи въпросът би трябвало ли страната да обръща внимание на хора, живеещи в сходни условия, едвам когато всички знаят за тях и стартират да си задават въпроси.

Други видяха, че Муратова ще би трябвало да се реалокира в Дорфулия, на 60 км от Скопие, където е новата къща - в напълно друга община, не в Лозово, която ѝ предлага работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР