Седмица след началото на размяната на удари между Израел и

...
Седмица след началото на размяната на удари между Израел и
Коментари Харесай

Войната не стихва: Израел удари щаба на службата за вътрешна сигурност на "Хамас" в Газа

Седмица след началото на размяната на удари сред Израел и Газа управляващите в линията оповестиха неделния ден за най-смъртоносния с минимум 42 убити палестинци, измежду тях 16 дами и 10 деца.

Радикалното палестинско придвижване " Хамас ", което управлява Ивицата Газа , разгласи преустановяване на обстрела на израелската столица Тел Авив за два часа от 22:00 в събота до 00:00 неделя локално време. Това заяви палестинската радиостанция Donya Al Watan.

" В сходство със заповедта на ръководителя на Генералния щаб Абу Халед Мохамед ал-Дейф, комендантският час в Тел Авив и покрайнините му се анулира за два часа - от 22:00 до 00:00 ", цитира радиостанцията представител за придвижването Abu Obeida.

Израел удари щаба на службата за вътрешна сигурност на " Хамас " в Газа

Израел ски изтребители са блъснали основния действен щаб на службата за вътрешна сигурност на " Хамас " в северната част на Ивицата Газа , заяви пресслужбата на израелската войска, представена от TACC.

" Бойците нападнаха основния действен щаб на силите за вътрешна сигурност на " Хамас " в района Ер-Римал в северната част на Ивицата Газа. Оперативният щаб беше централната част на терористичната инфраструктура на " Хамас " и служи като база за сътрудниците на военното разузнаване ", се сподели в изказването на пресслужбата на израелската войска.

Военните означават, че " преди удара армията е предизвестила жителите на постройката авансово и им е предоставила задоволително време за евакуация от мястото ". " Израел ските отбранителни сили подхващат всички вероятни защитни ограничения, с цел да избегнат причиняване на щета на цивилното население по време на оперативната си активност ", съобщи пресслужбата, представена от " Фокус ".

От 10 май не престават взаимни ракетни офанзиви сред палестински радикални групи в линията Газа и израелската войска.

Според последните данни минимум 10 души са били убити от израелска страна и 146 от палестинска страна.

Американският президент Джо Байдън разяснява събитията в диалози с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще заседава в неделя, с цел да разиска насилието сред Израел и Палестина. Това се случва, откакто Съединените щати, съдружник на Израел , възразиха против среща, извършена в петък, както беше препоръчано в началото.

Мюсюлманските страни се събират " да обсъдят израелската експанзия ".

Саудитска Арабия прикани външните министри на най-големия орган на мюсюлманските страни в света да проведат среща в неделя. Събранието ще разиска израелските актове на принуждение против палестинци и потреблението на мощ от израелската полиция против протестиращи в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Кралството ще бъде хазаин на виртуалната среща на върха, на която ще се съберат министри от 57-членната Организация за ислямско съдействие (ОИС), " с цел да обсъдят израелската експанзия на палестинската територия ", изключително актовете на принуждение наоколо до джамията Ал-Акса, заяви органът в събота.

При удар против тунели, употребявани от групировки като " Хамас " и " Палестински ислямски джихад ", са се срутили и намиращи се над тях три жилищни здания на оживена улица и израелската войска удостовери това. Бяха бомбардирани и домовете на главния отговарящ за логистиката в " Хамас " Яхия Синуар и брат му Мохамад, само че е малко евентуално те да са убити.

Два дни след привляклото международното внимание заличаване на висока постройка с офиси на " Ал Джазира " и " Асошиейтед прес " министър председателят Бенямин Нетаняху предизвести, че интервенцията ще продължи колкото е належащо, а съгласно армията изстреляните от " Хамас " ракети са над 3000 от началото на ескалацията. Израел се отбрани след рухването на постройка с аргумента, че там са се скрили бойци на придвижването. Отделно бяха нападнати девет резиденции на високопоставени командири.

Действително съгласно източници на арабски медии още при започване на ескалацията командирите са получили инструкция да се скрият на необикновени места в жилищни региони. Газа упреква Израел , че унищожава цивилни здания, а контраобвинението към " Хамас " е, че употребява мирното население за жив щит.

Без сухопътна атака (засега)

Още в дребните часове на тази заран се оповестява за минимум 80 нанесени израелски въздушни удара след нов ракетен обстрел от контролиращата Газа радикална организация против Южен Израел - да вземем за пример против Ашкелон и Ашдод.

В Газа жертвите към този момент са 197, измежду тях 58 деца и 6 дами съгласно следеното от " Хамас " здравно министерство. Израел , където убитите са 10, счита, че измежду жертвите са десетки бойци.

Засега няма изгледи за начало на сухопътна атака на израелската войска в Газа , каквато имаше през 2014 година, в последната война. Кризата обаче остава най-острата за последните седем години. Повод за нея стана напрежение поради изселване на палестинци от квартал в окупирания Източен Ерусалим и строги ограничения за свещения месец Рамазан. " Хамас " дадоха отговор на безредиците с ракетен обстрел, а насилието преля и в смесените градове (с еврейско и арабско население).

" Хамас " печели от конфликта с Израел , изключително в очите на палестинците

Независимо по какъв начин ще завърши сегашният кръг сражения на Израел и " Хамас ", основаната в Газа терористична група счита, че към този момент е съумяла да реализира доста, изключително в това да натрупа точки измежду палестинската общност.

Първо, " Хамас " съумя да " отвлече " избухналите сред палестинците и израелската полиция просети при започване на свещения месец Рамазан. набирането на точки с палестинската общност. Протестите поради полицейските бариери пред Дамаската врата, плануваното изселване на редица палестински фамилии от къщите им в " Шейх Джарах " и визитите на евреи в комплекса на джамията " Ал Акса " на Храмовия рид прераснаха в огромни демонстрации в поддръжка на Хамас. Когато " Мохамед Дейф ", пълководец на " Иззадин ал Касам ", така наречен " военно " крило на Хамас , насочи необикновена опасност против Израел поради разногласието за " Шейх Джарах ", доста палестинци в Ерусалим започнаха да скандират лозунги, възхваляващи него и " Хамас ".

Второ, решението на " Хамас " да изстреля ракети в Ерусалим щ ѝ даде опция да се показа като заслужаваща доверие група за " опозиция ", подготвена да направи всичко, с цел да поддържа палестинците в Ерусалим и да спре Израел да извършва хипотетичната си скица за " юдеизиране " на града и " смяна на историческия и юридически статут " на " Ал Акса ".

Трето, " Хамас " в този момент се явява, най-малко в очите на доста палестинци, като единствената палестинска секта, която е подготвена да се изправи против Израел , с цел да " отбрани " третото най-свято място за исляма и да " осуети " израелските " конспирации " против палестинските поданици на Ерусалим. Това става в миг, когато реакциите на Палестинската власт и на арабските и ислямските страни се свеждат до празните думи за джамията " Ал Акса " и палестинците в Ерусалим.

Четвърто, като насочваше митингите в Ерусалим, " Хамас " обърна внимание на некомпетентността на президента на Палестинската власт Махмуд Абас в оправянето с рецесията. Сега Абас е показан от " Хамас " и други палестинци като слаб водач, който не е съумял да спре израелската " експанзия против джамията " Ал Акса " и в Ерусалим.

По-лошото е, че 85-годишният президент на Палестинската власт още веднъж е наказан от " Хамас " и други палестинци поради продължаващата съгласуваност на сигурността сред палестинските сили за сигурност и израелската войска на Западния бряг. По време на някои от митингите пред Дамаската врата, " Шейх Джарах " и комплекса на " Ал Акса ", доста палестинци скандираха лозунги, осъждащи Абас като американски " сътрудник " и израелски " помощник ".

Пето, последният цикъл на принуждение разреши на " Хамас " да се върне в центъра на вниманието, до момента в който медиатори от Египет, Катар и Организация на обединените нации поставят старания за реализиране на ново преустановяване на огъня сред терористичната група и Израел. Докато Абас и Палестинската власт декларират, че работят с няколко интернационалните участници за преустановяване на сраженията в линията Газа , водачите на " Хамас " Халед Машаал и Исмаил Хания също се свързват със международни водачи в опит да реализират ново помирение.

Дипломатическите старания на " Хамас " се преглеждат като още един знак, че палестинците имат две обособени управления на Западния бряг и в линията Газа. Усилията се преглеждат и в подтекста на устрема на " Хамас " да придобие легитимност на интернационалната сцена и да затегне хватката си върху линията Газа

Решението на Абас в края на април да отсрочи палестинските парламентарни и президентски избори, които трябваше да се проведат надлежно на 22 май и 31 юли лиши " Хамас " от опцията да покаже своята власт посредством урната. Но събитията от последните няколко седмици разрешиха на Хамас да покаже, че той остава главен състезател на палестинската сцена и е известен измежду палестинците

Хамас " възнамерява да взе участие в парламентарните избори със лист на име " Ерусалим е нашата орис ". Надяваше се да трансформира Ерусалим в главната тематика на предизборната си акция, като се показа като " бранител " на джамията " Ал Акса " и дава обещание да продължи битката против Израел " до освобождението на Ерусалим ". Сега " Хамас " се хвали, че е единствената палестинска група, която е изпълнила обещанието си да отвърне на Израел поради размириците в " Ерусалим ". Съобщението, което Хамас изпраща на палестинците, е, че " Ерусалим е нашата орис " не е просто следващият празен девиз.

След като Абас разгласи решението си да отсрочи изборите под претекст, че Израел отхвърли да разреши гласуването да се организира в Ерусалим, " Хамас " прикани палестинците да засилят " националната опозиция " против Израел , изключително в източния Ерусалим и Западния бряг. " Хамас " се надяваше, че нова вълна от антиизраелско принуждение ще смути Абас, ще подкопае Палестинската власт и ще ги въвлече в борба с Израел. Но " Хамас " не стигна до такава степен, че да призове непосредствено палестинците да въстанат против Абас, с цел да не бъде упрекнат в разпалването на палестинска революция.

Сега водачите на " Хамас " потриват ръце, до момента в който гледат по какъв начин хиляди палестинци по улиците на Ерусалим скандират " Всички сме Мохамед Дейф ", издигайки флагове на " Хамас " в джамията " Ал Акса " и осъждайки Абас като " изменник ".

Като упрекна Израел във " възпрепятстване " на палестинските избори и изрично осъди израелската политика и ограничения в Ерусалим, Абас способства доста за експлоадирането на насилието в града, в това число в комплекса на джамията " Ал Акса ". Абас обаче не съумя да планува, че противниците му в " Хамас " ще се задействат, с цел да завоюват от възходящото напрежение и да го трансфорат трансформират в манифестации в поддръжка на " Хамас " и митинги против него и Палестинската власт
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР