Седмица след като заяви в телевизионно интервю, че Илинденско-Преображенското въстание

...
Седмица след като заяви в телевизионно интервю, че Илинденско-Преображенското въстание
Коментари Харесай

Македонският премиер: Братя българи, сгреших, приятелството ни е искрено

Седмица откакто съобщи в телевизионно изявление, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско и по този начин провокира сериозна дискусия както в родината си, по този начин и у нас, социалдемократът-премиер Зоран Заев се извини на България. „ Понякога ние, политиците, може би не сме задоволително деликатни, от време на време вършим и неточности. Уверявам ви, че това беше единствено един миг на нехайство, защото откровено желаеме другарство и взаимна работа – както е записано в Договора за добросъседство ", написа Заев в страницата си във „ Facebook ".

На фона на мнения, че македонският министър председател е забил нож в гърба на България с изявлението си, министър-председателят Бойко Борисов означи през вчерашния ден, че „ когато пристигна време България да изкаже своето мнение за присъединение на Македония към Европейски Съюз, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение ".

Заев задочно дава отговор: „ Драги другари и братя от България, вярвайте, откровено градим другарство, което преди няколко десетилетия беше изгубено. Това беше загуба и за двете земи. (...) Да не си разрешаваме да се връщаме обратно ".

„ Повече от една година честваме общи елементи от историята сред двата народа, няколко пъти дружно означаваме историческите събития. " Заев акцентира, че е първият македонски министър председател, който се е поклонил в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на взаимното честване на празника. Преди това моят другар, господин Борисов, беше първият български министър председател, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при взаимното отбелязване на празника. Заедно двамата министър председатели се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. "

Отбелязвайки това, което българската страна е направила за Македония за излизането ѝ от изолацията във връзка с евроатлантическите си желания, Заев добавя: " Можем ли да се вършим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България е направила и е съумяла да помогне на Македония да получи поканата за участие в НАТО? Нима цяла Европа не видя по какъв начин България оказва помощ на Македония и Западните Балкани да се приближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това другарство, което е потвърдено с каузи. Ние сме признателни и доста почитаме това. Затова дружно ще честваме и честваме предишното си и на основите на това минало ще продължим да построяваме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем едно семейство в съюз с съдружниците от Европейския съюз и НАТО. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР