Седмица след като влязоха в сила последните промени в Закона

...
Седмица след като влязоха в сила последните промени в Закона
Коментари Харесай

Махнете всички знаци! Да се изтребим!

Седмица откакто влязоха в действие последните промени в Закона за пътищата, с които беше отстранен предупредителните знаци за камерите на КАТ за надзор на скоростта, българите продължиха да се избиват лудо.

Кратък преглед на злополуките демонстрира, че в родината ни се кара лудо. Правилата се нарушават даже и от експерти – таксиметровите водачи.

Само преди дни

лидер на таксиметров автомобил мина на спусната преграда,

макар че видял приближаващия трен, само че въпреки всичко решил да премине през прелеза преди огромната машина. Внезапно обаче, качвайки се на релсите, настъпил спирачките. Причината за това деяние на лидера не е ясна.

Само ден по-късно различен водач почина, откакто пътническият трен Карлово-Сливен опустоши микробуса му на жп прелеза при село Гавраилово.

50-годишният мъж е решил да премине през железопътния прелез, макар спуснатите бариери и включената светлинна и звукова сигнализации. Тогава транспортното средство е ударено от идващия пътнически трен Карлово-Сливен. Товарният автомобил е влачен близо 200 метра преди машинистът да успее да спре композицията.

Общо шестима души са ранени.

Новите промени в ЗДвП дават право на катаджиите да смъкват номерата на колите на пияните, дрогираните или тези, които карат без брошура. Тази насилствена административна мярка се постанова за 1 година, единствено в случай че е хванат в нарушаване притежателят на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца притежателят й би трябвало още веднъж да върви на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че в случай че автомобилът е на името на различен човек или на юридическо лице, мярката се постанова единствено за 1 месец и не e нужна нова регистрация.

Законът за придвижване по пътищата е измежду най-лобистките.

Ако това държавно управление съумее да се опази от лобизма при изработването на новия закон, ще се получи нещо хубаво, само че аз не храня такива очаквания. Това съобщи пред Факти.бг ръководителят на УС на АКАБ Красимир Георгиев.

"Имаме потребност от тотална проверка на знаците в страната. Никъде пък го няма катаджии да се крият сред храстите и да те чакат. Да се назовават скоростна, а не пътна полиция, те наблюдават единствено скоростта ", разяснява Георгиев.

Според него манталитетът на водача се дефинира от разпоредбите и когато те са разумни и отразяват социална нужда, тогава и манталитетът ще бъде естествен.

еоргиев беше безапелационен, че премахването на табелите за видеонаблюдение няма да даде никакъв резултат за понижаване броя на злополуките и жертвите.

"Ако това даваше резултат, нямаше да има табели в другите страни. Там концепцията не е да отрежат главата на лидера, а да му демонстрират, че на пътя съществува надзор ", сподели още Красимир Георгиев.

Още по-драстичен е образецът на преводача Мажд Алгафари, който разказахме във Факти.бг. Нагъл водач паркира зад неговата кола като нарушава възбраната за паркиране на кръстовище. Това става в центъра на София на метри от постройките на държавното управление, Столична община и президентството.

Нарушителят даже не е санкциониран, че е паркирал без да заплати за Зелена зона.

Това е манталитетът на водачите у нас, тъй като той отразява манталитета на КАТ.

В Лондон на всички места има знаци, че трафикът се управлява с видео камери. На Острова и Европа водачите с повече нарушавания заплащат по-високи застраховки. У нас от десетилетие застрахователите се борят да има продан на тяхната база данни с тази на КАТ. Но, млъкни сърце.

Не е нужно да махнем знаците, а КАТ да бъде забележим.

Пътната полиция би трябвало да завоюва още веднъж доверието на водачите.

Вместо КАТ да оказва помощ на хората, се връща към милиционерското си минало - на подкупен джандар, който дава законодателни оферти - движете се с пет километра в час, нямате бърза работа…, изригна някогашният вътрешен министър Богомил Бонев.

Той не пропусна да напомни, че да се стопира без нарушаване, да се крият в шубраци и канавки, да няма предизвестие за камера, да ревизират и пасажерите в колата - го има единствено по КПП-та в терористични страни.

Припомняме, че на 22 юни депутатите одобриха на второ четене Закона за придвижване по пътищата.

Войната по пътищата продължава – кърваво и грубо, а взорът вяра не вижда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР