Седмица след като сегашният акционер в Българската телекомуникационна компания (БТК) 

Седмица след като сегашният акционер в Българската телекомуникационна компания (БТК)  ...

БТК отново ще се пуска за продан.


Седмица след като сегашният акционер в "Българската телекомуникационна компания" (БТК)  Спас Русев финализира сделката за придобиването на "Телеком Албания" от "Дойче телеком" става ясно, че се търси нов собственик на БТК.

Компанията ще бъде обявена за продан по настояване на основния кредитор на покупката ѝ от Спас Русев пред ноември 2015 г. Това е руската Външно-търговска банка (ВТБ), по чието искане стана и предишната продажба на собственика на телекома "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л " през ноември 2015 г., тъй като акциите му бяха заложени по дълг към ВТБ и обслужването му се забави. В "ИнтерВ" основен акционер бе мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. а ВТБ имаше 33 процента.

Срещу 330 млн. евро, от които 240 млн. евро бяха отпуснати от ВТБ, Спас Русев купи "ИнтерВ". Това стана чрез регистрираната в Люксембург "Вива телеком", в която Русев имаше 46%, ВТБ - 20% от капитала минус една акция, 19 на сто бяха на "Делта Кепитъл Инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви, а останалите - на миноритарни акционери.

В момента, според данните в Търговския регистър от октомври 2019 г., едноличен собственик на БТК е "Вива Телеком България" ООД, в което съдружници са самата БТК и "ИнтерВ Инвестмънт", която контролира дружеството.

Вероятно новата препродажба – шеста поред, след приватизацията на БТК през 2004 г., ще бъде обявена до края на 2019 г. За целта е била наета като консултант "Лазард", съобщи специализираната медия за корпоративни сделки "Мърджърмаркет" (Mergermarket), цитирана от вестник "Капитал" във вторник.  По информация на изданието първоначални оферти ще се събират през есента, а новият собственик на БТК, която оперира телекома "Виваком", най-вероятно ще е ясен догодина.

Източник: mediapool.bg