Седмица след издаването на електронна брошура Сподели България, жителите на

...
Седмица след издаването на електронна брошура Сподели България, жителите на
Коментари Харесай

Според туристическото министерство смилянският фасул е в… Кърджали

Седмица след издаването на електронна листовка " Сподели България ", жителите на смолянското село Смилян откриха груба неточност в нея. Проектът, против който скочиха хората, е взаимна самодейност на Министерствата на туризма и на земеделието и храните. В него България се показва с 12 туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм.

Оказа се обаче, че най-прочутият тукашен артикул - смилянският боб, е приписан на прилежаща област.

В раздел Източни Родопи, включващ Хасково, Къдрджали и Ивайловград, откриваме кулинарния специалитет: " салата от смилянски фасул ". Жителите на Смилян имат няколко забележки - с изключение на, че не е не е " фасул ", а " боб " ; не е от Източните Родопи, а от област Смолян.

--> „ Особено държим на словната марка " смилянски ". Ние нямаме срещу да се продават какви ли не артикули, всевъзможни, в това число и боб, само че да не носи марката „ смилянски”, показва ръководителят на кооперацията, която е притежател на Марката Сафедин Чикуртев.

Марката " смилянски " може да се употребява единствено за артикули, създадени в селата по Горното поречие на река Арда. Смята се, че поради мекия климат е друг от останалите сортове, гледани у нас.

Според производителите е неприемливо държавни специалисти да погазват законите, които пазят патентованата марка. „ Всъщност се ограбват напъните на всички тези общности в долината на Горното течение на Арда и времето и средствата, вложени от тях в налагането на това название на пазара”, споделя секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

За потребителите наложеното название значи едно – че ще получат предстоящото качество.

От Министерството на земеделието и храните се оправдаха, че това е работен план на електронната листовка. Тепърва предстояли разисквания по места и изчистване на неточностите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР