Седмица след изборите ситуацията с парламентарната конфигурация не изглежда много

...
Седмица след изборите ситуацията с парламентарната конфигурация не изглежда много
Коментари Харесай

Дадоха ли избирателите мандат на партиите да развалят пореден парламент?

Седмица след изборите обстановката с парламентарната настройка не наподобява доста по-различно от тази, която имахме преди разпускането на 48-ото Народно заседание. Партията на Борисов получи най-вече мандати и ще има правото да бъде първият опитал се да сформира държавно управление. На фона на успеха на ГЕРБ новата огромна коалиция сред Политическа партия и Демократична България не наподобява постоянна, губейки в безспорна стойност 71 000 гласа по отношение на механичния общ брой на двете обединения от предходните избори. Това на собствен ред са и 7 депутатски мандата по-малко по отношение на предходния парламент.

Ситуацията се заплита в допълнение от третото място на “Възраждане ”, което ще им разреши още повече да упражняват антисистемният си метод и да оказват напън върху политическата система. В допълнение на политическата сцена още веднъж се появяват Има Такъв Народ, които ще имат за цел да потвърждават, че парламентарната република не действа добре, а Българска социалистическа партия съумяха да запазят електоралната си тежест, трансформирайки се в дребен, само че важен фактор в Народното събрание. Непоклатимата електорална тежест на Движение за права и свободи още веднъж бе препотвърдена, което за следващ път ги утвърждава като важен фактор в политиката. Чуйте целият диалог и разбор с политолозите Атанас Радев, Калоян Велчев, Ивайло Илиев и Антони Герасимов.

“БСП с нейните 23 депутати стават неимоверно по-голям фактор, тъкмо тъй като депутатите на “Възраждане ” са неизползваеми. “Възраждане ” са едни хора, чиято единствена работа ще е да пречат на този парламент да работи. Това са близо 40 души, което значи, че когато търсиш съществени мнозинствав общи линии ти трябват всички без " Възраждане ". В този смисъл Българска социалистическа партия, макар доста слабия си резултат, ще има някаква тежест и ще бъде значима ролята й в идващия парламент ”, изясни политологът Калоян Велчев, давайки оценка на тежестта на парламентарната група на социалистическата партия.

Според Атанас Радев плаващи болшинства сме видяли и в предходният парламент, което значи, че и в този може да бъдат създавани. “По принцип имаме плаващи болшинства. В момента тук въпроса е да има нещо преходно, което действително да даде опция в границите на 1 година да има смяна в настройките на гласоподавателите, а не да вървим на непрекъснати предварителни избори ”, изясни той потребността от технократско държавно управление и добави, че водачите би трябвало да създадат крачка обратно в тази обстановка. Тезата на Радев бе, че неизбежната потребност от държавно управление, което да реши сериозно належащи проблеми, в това число и тези с бюджета, е опция да се сътвори необятно подкрепян “служебен ” кабинет на Народното събрание, който да стабилизира системата и да върне ролята на Народното събрание в страната.

По думите на Ивайло Илиев сходен ход е нож с две остриета, защото при всички положения сходен кабинет ще премине през изолираност на “Възраждане ”, което може да тласне обстановката в италиански сюжет, при който партията на Джорджа Мелони съумя да получи властта при сходни условия. Той даде ниска оценка на опцията за реализация на сюжета, само че акцентира, че в случай че се тръгне в тази посока, то надали останалите партии биха реагирали по най-оптималния метод, с цел да пресечен сходен напредък.

“Това е огромният риск, само че останалите опасности са не по-малки ”, включи се Велчев.Той изясни, че съгласно него приликата с Италия се изчерпва до политическата неустойчивост, само че на редовно равнище мъчно би се стигнало до италиански сюжет, по тази причина необятната коалиция допуска по-малко опасности, в сравнение с тясната сред ПП-ДБ и ГЕРБ. “ПП-ДБ в случай че не се включат в ръководство ще изгубят, само че и в случай че се включат, също ще изгубят. Следователно, с изключение на за тясно пресметнатия партиен интерес, за страната също е добре да се търси по-широка коалиция ”, добави той.

“Колкото и да е неприятен, колкото и да е сложен, най-хубавия вид с оптимално малко вреди е този на парламентарно държавно управление с специалисти и квотен принцип с отговорността на партиите да поддържат кабинета ”, заключи Атанас Радев потребността от кабинет, който да реши някои от най-належащите проблеми и добави, че това би се осъществило единствено в случай че има ясна стратегия и явен небосвод на сходно държавно управление.

“Най-лошата реклама на евроатлантизма ще бъде общо държавно управление на ГЕРБ и ПП-ДБ с сходна поръчка. За всеобщата публика това ще бъде илюстрация на непоследователност, изменничество и всичко сходно. Ние ще можем да изпълним всички задължения към съдружниците ни, само че по какъв начин ще убедим българите, че нашата принадлежност е толкоз прелестна, откакто врагове, които не могат да се гледат, внезапно стават другари ”, сложи въпроса Велчев и побърза да добави, че той не е склонен с това, само че е значимо какъв ще бъде всеобщия прочит в обществото при сходна развръзка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР