Седмица преди срещата на лидерите от ЕС разделението в блока

...
Седмица преди срещата на лидерите от ЕС разделението в блока
Коментари Харесай

Как се отрази конфликтът в Близкия изток на отношенията в ЕС?

Седмица преди срещата на водачите от Европейски Съюз разделянето в блока за войната сред Израел и Хамас остава. Поляризацията на мненията е толкоз огромна, че провокира разногласия сред институциите и хората. 

Тази седмица гости на събитие на неправителствена организация си потеглиха от него поради изказване на Жозеп Борел, обвързвано с Израел. 
Това, на което сме очевидци в Газа, е следващата кланица. Колко са жертвите, не знаем. Никой не знае. Някои ги правят оценка на към 15 хиляди, само че се опасявам, че под руините на разрушените къщи има доста по-голям брой деца. Защо хората напущат стаята? Защо? Може би споделих нещо неловко.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността

Евродепутат от групата на Европейската национална партия упрекна Борел, че е привързан и следва политическия дневен ред на социалистите в Испания. Според Антонио Лопес-Истурис висшият представител на блока е стигнал прекомерно надалеч с мненията си.
Трябва да изчакаме Европейския съвет, с цел да забележим позициите на другите страни членки и може би ще стигнем до обща. Това би било идеално. Но има разнообразни отзиви, за това би трябвало да намерения висшият представител. Вместо единствено за едната страна на историята.
Антонио Лопес-Истурис, евродепутат от ЕНП

Напрежение се видя и когато водачите на Белгия и Испания посетиха Близкия изток и разкритикуваха Израел за страданието на палестинците. 
Всички в Европейския съюз са съгласни, че би трябвало да няма цивилни жертви. Това се загатва ясно във всички столици. Но има разделяне сред страните членки за правото на Израел за самоотбрана. Някои от страните одобряват тези причини доста съществено и поддържат Израел. Но виждаме и други страни, които пробват да подценен това, като настояват, че би трябвало да има пропорция и отговорът на Израел не е симетричен.
Бруно Лете, старши помощник в Германски фонд Маршал

Според формалната позиция Европейският съюз поддържа правото на самозащита на Израел в сходство с интернационалното филантропично право.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР