Седмица преди първия тур на местните избори, отново сме свидетели

...
Седмица преди първия тур на местните избори, отново сме свидетели
Коментари Харесай

Разследване: "Великото преселение" преди избори

Седмица преди първия тур на локалните избори, още веднъж сме очевидци на демографски феномен. bTV разкри десетки случаи, в които хора с право на глас се записват като поданици на дребни обитаеми места.

„ Тази седмица районният министър разгласи 343 обитаеми места с извънредно висок брой непостоянно живеещи, подали заявление да гласоподават. Преселенията ние ги видяхме още лятото, когато изтече срокът за смяна в сегашен адрес за изборите. Това не е нарушаване на закона “, сподели проверяващият публицист на bTV Марин Николов. 

„ Когато попитах за претекстовете им да се преселят обаче, получих доста забавни отговори кой бил шурей, кой харесва повече прилежащото село. Някои от локалните даже се усъмниха и в пазаруване на избор. Това няма по какъв начин да се потвърди непосредствено, само че ще видите любопитни обстоятелства по кое време е пикът на мигриралите по махалите “, изясни той.

Николов акцентира, че имената на хората, които са се преселили скоро към момента не са оповестени от множеството общини. „ Това е цялостна липса на гласност, тъй като са подготвени още от предходната събота “, счита той.

Николов изясни, че дребните общини също получават пари по европрограми и национално финансиране, които точно кметът и общинският съвет там разпределят. „ Да вземем да вземем за пример община Вършец, в която обществената база данни на Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН) сочи, че от влизането в Европейски Съюз до август 2023 година имат безплатна финансова помощ от над 11,400 милиона лв.. Община Невестино - над 8,300 милиона лв.. Това може и да не са доста пари за локалните потребности. Кой обаче не желае да разпределя пари? “, сподели той.

България е на трето място по обезлюдяване на селата в Европейския съюз. Преселенията от селото към града не стопират към този момент 20 години. Тази година, обаче сме очевидци на демографски феномен. Потоци от хора са се преселили от градовете към дребните села из цялата страна. Това се вижда ясно в изследване на Института за проучване на обществената среда. Пикът от регистрации е през първите четири месеца на тази година - годината на изборите за кметове.

След 29-ти април ползата към селата затихва, когато е крайният период за всички искащи да гласоподават на друго място.

„ В съпоставяне с интервала януари април 2022 година, искащите да се реалокират по сегашен адрес тогава са били 38 000, за същия този четиримесечен интервал 2023 година искащите са станали съвсем 69 000 души, и са сменили своите адреси с нови сегашни адреси “, съобщи Ива Лазарова от Института за проучване на обществената среда.

Данните може да ревизира всеки в системата ГРАО. Местните избори не са изключителни, те се организират на четири години и всеки може да планува, че ще са през октомври. Срокът да се регистрираш и гласуваш за стремежи кмет постоянно е шест месеца преди вота. Срещу документ за благосъстоятелност на парцел или контракт за наем, всеки може да се записва на всички места - по сегашен адрес, без значение дали в действителност живее там. броя несъмнено има значение.

Във видинската община Ново село в първите 4 месеца с сегашен адрес са се записали 306 нови поданици. За съпоставяне, през предходната година заселниците до април са били едвам 10. Общината е от пет села. Някои от тях ще избират собствен кмет, само че и петте ще гласоподават и за кмет на общината. Във Винарово непрекъснатите жители са към 530, а по сегашен адрес ще гласоподават цели 506. От тях над 150 са вписани тази година - брой задоволителен, с цел да повлияе съществено на изборите. Питаме хората от кое място е ползата към мястото.

„ Отде да знам, по сме красиви, по-обични “, сподели Мишо Атанасов.

" Тук няма такива пришълци. 200 индивида не се виждат, къде са ", счита Емил Герасимов.

Общинският кмет, който в този момент не е претендент, изяснява новите гласоподаватели с настанените в обществени заведения в региона - три центъра от фамилен вид, едно преходно жилище и един дом за хора с деменция. Там хората също са с право на глас. Други имали парцели, само че живеели в по-големи градове. Така е изпълнено законовото условие – да имаш парцел или контракт за наем в селото.

„ ГРАО-Видин е проверило и е удостоверило, че това фактически дава отговор на това, което изисква законът ", съобщи кметът на община Ново село Георги Стоенелов.

Крива, направена по данните обаче, ясно демонстрира, че пикът на новодошли през годината в общината е точно през април – месеца, в който изтича срокът за уседналост преди изборите.

Подобна е обстановката и в Невестино - дребна община в Кюстендилска област. 

„ Само за интервала януари – април тази година записалите се в действителност са 48, а за същия интервал предходната година е бил единствено един, т.е. 48 пъти повече са искащите “, сподели Ива Лазарова.

Отговорът в община Невестино е, че всичко е наред.

„ В последните години на територията на общината се закупиха доста къщи. Има хора, които се записаха поради това, че в община Невестино са по-ниски от в община Кюстендил. И в този момент са тук поради по-ниския налог на МПС “, сподели секретарят на община Невестино Мая Арсова.

Кривата с регистрациите в община Невестино на Института за проучване на обществената среда демонстрира, че още веднъж най-вече хора са се записали малко преди периода за уседналост на изборите – месец март.

Друмохар е друго село в община Невестино. Новорегистрираните до април са 10 души.

„ Предната година тези хора не можеха да вземат нито отопление, ваучери за отопление, нито па тия, които желаеха да добият дърва на корен, не можеха да ги вземат, щото нямат адресна регистрация. А живеят тук и не могат да се отопляват “, сподели кметският наместник на с. Друмохар Красимир Георгиев.

При обиколка из селото екипът на bTV откри единствено един от тези 10 новорегистрирани.

Еремия е друго село в общината - записаните се тази година са 10 души. Кметският наместник споделя, че всички са свързани със селото. Живеели в по-голям град, а в този момент любовта им към селския живот се събудила.

Завръщане на хора от града към селото следим и в община Вършец. До април предходната година тук са се записали 39 по сегашен адрес, а тази - 152, сочат данните. Само в едно от селата в общината – Горно Озирово тазгодишните вписани по сегашен адрес до април са 47. Селото е с малко над 150 непрекъснати поданици и ще избира както селски кмет, по този начин и общински - на Вършец.

„ Съживяването малко или доста на тези села. Има и много хора, които се връщат от близките и огромните градове, от София в това число. Имаме много закупени къщи нали, с нови притежатели, хората вземат решение и си вършат регистрация “, съобщи кметът на Вършец по заменяне Петър Стефанов.

Пикът на " възкръсване " обаче е през е април – месецът на крайния период за искащите да гласоподават през октомври.

„ Ние няма по какъв начин да откажем, би трябвало да има някакво съображение да не дават отговор на разпоредбите и условията, с цел да бъде върната тази регистрация “, изясни Стефанов.

Оказва се, че измежду пришълците в Горно Озирово има и хора от прилежащото село Лютаджик, Врачанска област. Така на избори тези хора отиват да гласоподават за локалните управници не на своята, а в прилежащата община Враца. Потвърждава ни го Ивайло Георгиев - един от приходящите другоселци.

Съселяни на Ивайло удостоверяват информацията за най-малко седем имена от Лютаджик, които са с сегашен адрес в Горно Озирово и гласоподават там.

Скок в броя новорегистрирани по селата напролет тази година се следи из цялата страна.

В община Земен кривата също демонстрира пик през април и внезапно намаляване на интереса след приключване на периода за уседналост за изборите.

В община Макреш картината е сходна.

Отговорите на общинарите се повтарят, че всичко е законно, показани са документи за благосъстоятелност или наем в период. Проверките на документи обаче не улавят действителните игри и мотивация на гласоподаватели в битката за власт над дребните общини.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР