Седмица преди началото на предизборната кампания за предстоящите на 4

...
Седмица преди началото на предизборната кампания за предстоящите на 4
Коментари Харесай

Пиар организациите излязоха с общ апел към партиите да не използват тролове в кампанията

Седмица преди началото на предизборната акция за идните на 4 април парламентарни избори български специалисти в областта на пиара и връзките от пет професионални организации излязоха със взаимна декларация против потреблението на интернет тролове, която жигосва това събитие като „ неетична и нездравословна процедура “.

За надзор и бистрота в тази посока експертите приканиха всички политически партии, информационни организации, админи в обществените мрежи и медии. „ Мениджър Нюз “ разгласява позицията им без редакторска интервенция.

Ние, експертите в областта на връзките, членуващи в ПР организациите Българско сдружение за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР организациите (БАПРА), Асоциация на експертите по връзки в общините (АСКО), Дружество на ПР експертите към Съюз на българските журналисти, Българска академична асоциация по връзки (БААК) и организации и самостоятелни експерти в ПР, водени от желанието непрекъснато да работим за чиста осведомителна среда и за благоприятни условия за свободен избор на жителите в Р България и съобразявайки се с етичните правила и полезности, признати в Етичен кодекс и професионални правила на обединената информационна общественост в България (Софийска харта за етични комуникации), заявяваме следното:

Категорично разгласяваме потреблението на платени или предизвикани коментатори в обществените мрежи и онлайн медиите, известни като „ интернет тролове “ за неетична и нездравословна. Разграничаваме се от използването на такава процедура и още един път заявяваме, че няма да ги използваме в политически или други акции.

Пандемията сложи обществото ни пред тестване, регистрират се и фрапантни спадове към доверието в източниците на информация. Истинността на информацията в общественото пространство е един от главните стълбове, на които да се опрем при превъзмогването на рецесията. Затова се противопоставяме на практиката на основаване и разпространяване на подправени вести (fake news) и одобряваме, че това въздейства отрицателно върху обществото ни и основава тревога и неустановеност у жителите.

Всичко това е изключително рисково в предизборна обстановка и може да повлияе отрицателно освен в посока манипулиране на резултатите, а и върху позициите на обособени хора и репутацията на претендентите.

В тази връзка призоваваме:

Всички политически партии ясно да заявяват, че няма да употребяват платени или предизвикани коментатори (интернет тролове) в своите акции.

Всички информационни организации, сдружения и практикуващи експерти да поддържат актуалната декларация.

Всички медии да модерират отговорно мненията под материалите и да изтриват тези, които носят подправена информация, и/или употребяват език на омразата, обидни и нецензурни думи.

Всички админи на страници, групи или други форми на всеобща организация в обществените мрежи, да модерират мненията под постовете.

Всички експерти, представители на медии и админи на страници да подхващат нужните дейности за ограничение на интензивността на троловете.

Вярваме, че тези дейности ще допринесат за основаването на по-добра осведомителна среда и недопускане нарушаването на демократичността в свободния и стимулиран избор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР