Седмица преди края на Тур дьо Франс ситуацията в генералното

...
Седмица преди края на Тур дьо Франс ситуацията в генералното
Коментари Харесай

Ситуацията в Тура се заплете след последния етап в Пиренеите

Седмица преди края на Тур дьо Франс обстановката в генералното класиране се заплете, откакто безапелационният водач Жулиан Алафилип изгуби време. За пръв път от началото на надпреварата и откогато облече жълтата фланелка колоездачът на " Декьонинк Куикстеп " изпита усложнения и всичките му директни съперници се възползваха.

Последният стадий преди почивката предложи ново Пиренеиско тестване с дължина 185 километра сред Лиму и Фоа, като завършваше на височина от първа категория Пра д’Алби (11.8 км с 6.9%).

Саймън Йейтс завоюва стадия, като беше част от откъсналата се група. Британецът финален остана от нея и не беше застигнат до самия край, с цел да вдигне победоносно ръце за повторно от началото на Тура. Йейтс завоюва и първия Пиренеиски стадий, който беше в четвъртък. Колоездачът на " Мичълтън Скот " беше свободен да нападна, откакто неговият брат близнак Адам загуби време за втори следващ ден и към този момент не е в борбата за генералното класиране.

Йейтс направи победната си офанзива 8 км преди финала и се откъсна от Симон Гешке (ССС), като не беше стигнат до финала.

 Саймън Йейтс завоюва втори стадий в тазгодишното съревнование.
© Reuters

Саймън Йейтс завоюва втори стадий в тазгодишното съревнование.

Интересно беше в групата на любимците, където имаше доста офанзиви. Още от предпоследната височина, близо 40 км преди финала се откъсна Микел Ланда. Баскът натрупа задатък и в преходните километри сред двете изкачвания имаше за помощници двама свои съотборници от " Мовистар " - Марк Солер и Андрей Амадор. Ланда стартира да се изкачва по финалната височина на минута зад Йейтс и на минута пред групата на жълтата фланелка.

На Пра д’Алби Тибо Пино беше най-активен и близо 4 км преди финала се откъсна. Първоначално той беше последван от Еган Бернал ( " Инеос " ), Емануел Бухман ( " Бора " ) и носителят на жълтата фланелка Алафилип, само че съумя да остане самичък след ново ускоряване.

От любимците най-губещ се оказа Алафилип. Той беше настигнат от Герант Томас, а в последните 2 км нападнат още веднъж, с цел да изостане и от тази група. Пино приключи втори на финала единствено 33 секунди зад Йейтс, като завоюва 6 секунди бонификация. С него дойде и Ланда, който взе четири.

На 51 секунди зад етапния победител приключиха Бухман и Бернал, а Герант Томас дойде със Стивън Краусвайк и Алехандро Валверде на 1.22 минути. Алафилип загуби 27 секунди от най-близкия си преследвач Томас.

След 15 стадия задатъкът на французина е 1.35 минути пред водача на " Инеос ". На 1.47 е Краусвайк, а Пино е единствено с три секунди зад холандеца. Французинът, който завоюва ден по-рано на Турмале, се изкачи с две позиции.



Пети и шести са Бернал и Бухман на 2.02 и 2.14 минути. Зад тях са съотборниците в " Мовистар " Ланда (+4.54) и Валверде (+5.00). В топ 10 остават Якоб Фулсанг и Ригоберто Уран, които са на 5.27 и 5.33.

Етапът беше доста тежък, с висока междинна скорост от началото, което докара до проблеми за част от претендентите за топ 10. Адам Йейтс дойде на повече от 24 минути зад своя брат близнак, а Енрик Мас, който стартира стадия в топ 10 единствено на 5 минути зад съотборника си Алафилип, приключи на едно от последните места с закъснение от 31 минути.

В понеделник е вторият почивен ден в Тура. Състезанието се възобновява във вторник с стадий от 177 км към Ним.

 Ситуацията в Тура се заплете след последния стадий в Пиренеите (видео)
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР