Седмица преди да отбележим Деня на храбростта и празника на

...
Седмица преди да отбележим Деня на храбростта и празника на
Коментари Харесай

Кът на българската армия в ПТГ „Никола Василиади“ – Габрово

Седмица преди да отбележим Деня на храбростта и празника на Българската войска – 6 май, в ПТГ „ Д-р Никола Василиади “ – Габрово празнично беше открит ъгъл на българската войска.

Пространството е основано по план „ Да помним кой ни брани “ по Национална стратегия „ ИЗУЧАВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ “ на Министерство на образованието и науката и Министерство на защитата.

Официалното разкриване почетоха регионалният шеф Ралица Манолова и нейният заместител Ивелин Стоянов, началникът на Военно окръжие – Габрово подп. Кристиян Гранджан, подп. доцент Лазар Лазаров – учител в НВУ „ Васил Левски “, началникът на отдел „ Държавен списък “ – Габрово Цветомира Койчева, представители на РУО – Габрово, на Съюза на ветераните от войните, НД „ Традиция “ клон „ Цанко Дюстабанов “ – Габрово, някогашни и сегашни ученици на техническата гимназия – всички те съдействали за построяването на къта на българската войска. Той включва показани архивни документи и фотоси, медали, военни униформи, флагове – предмети, които ще оживяват в разкази и ще накарат посетителите му да съпреживяват славното минало на българската армия. „ За да има осмислено настояще, предишното не трябва да обраства в давност. Гаранция за това са войнските обичаи, които би трябвало да се възстановят, изучат, почитат и препредават. Ние, гимназиалните учители на ПТГ „ Д-р Никола Василиади “ сме в неповторимата позиция за обучение на идващото потомство и създаване на постоянна ценностна система в подрастващите, в която патриотизмът заема изключително място “ – акцентира в словото си шефът на гимназията госпожа Корнелия Мотова, която преряза лентата и публично откри къта.

Присъстващите насочиха своите поздравления за концепцията и реализацията на този план, тъй като една от значимите задания на българското обучение е да спомага за построяването на постоянна ценностна система в подрастващите, в която патриотизмът заема изключително място. Това ще способства за придобиване на нови компетентности в региона на гражданското обучение и патриотичното образование на учениците, както и за осъществяване на действия, свързани със съхраняването на историческата памет за българската войска и за националните обичаи и просвета. По време на събитието Антон Колев, някогашен ученик и сегашен ръководител на РК „ Цанко Дюстабанов “, сподели и описа за другите български военни униформи и показа, че ще се радва да продължи партньорството с учениците под разнообразни форми.

На край учениците от гимназията, дружно със заместител регионалния шеф Ивелин Стоянов и подп. Кристиян Гранджан сервираха цветя на Паметника на починалите във войните.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР