Седмица преди 49-то Народно събрание да се разпусне заради предсрочни

...
Седмица преди 49-то Народно събрание да се разпусне заради предсрочни
Коментари Харесай

Предизборно ГЕРБ-ДПС искат да спрат тв рекламата на хазарт

Седмица преди 49-то Народно заседание да се разпусне поради предварителни избори ГЕРБ и Движение за права и свободи взеха решение да внесат законопроект, с който да спрат рекламата на хазартни игри по радио и малките екрани.

Двамата вносители Йордан Цонев и Теменужка Петрова в този момент са разкрили, че през последните 3 години
хазартът се е увеличен доста и това е довело до увеличение на хазартно подвластните и пристрастени лица с всички свързани негативни финансови и обществени последствия от това. В същото време броят на игралните зали и казината са нарастнали с близо 1100, ситуирани на всички места на територията на страната.

Затова те оферират рекламата на
хазартни игри в радио и тв стратегии, на публични места, върху фасади на здания, както и в печатни и електронни медии да бъде неразрешена. 

Законът за
хазарта претърпя промени сред първо и второ четене на бюджета за 2024 година, с които скандално бяха понижени държавните такси за редица хазартни игри - спортни залагания, бинго, лотария и други Това докара до взрив на пунктовете за залагане по градове и села още в първия месец от приложението на закона. По време на гласуванията в Народното събрание ръководещата коалиция отхвърли настояването на " Възраждане ", подкрепено от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, за възбрана на директната и непряката реклама на хазартни игри.

Сега обаче ГЕРБ и Движение за права и свободи чисто предизборно взимат самодейността, като оферират мощно ограничаване на рекламата на
хазарт.

Според законопроекта на Цонев и Петкова реклама ще се позволява единствено върху билбордове не по-малко от 100 метра от учебни заведения, върху фасите на обекти за образуване на
хазартни игри и върху спортна екипировка, спортни уреди, спорти зали, игрища и басейни.

Вносителите означават, че необятно разпространяване има онлайн
хазартът, проведен от лица без лиценз. Това нанася обилни вреди както на играчите, които не разпологат със отбраната на правата им, по този начин и на приходната част на бюджета, тъй като не се заплащат дължимите по закон такси. Затова те оферират възбрана за достъп до интернет страници, посредством които се провежда противозаконен хазарт, както и на заплащания към такива страници.

От 50 000 до 200 000 лева е плануванаъа санкция за предприятия за публични електронни сообщителни мрежи и услуги, които  дават достъп до интернет страници за образуване на
хазартни игри от лица без лиценз. Същата санкция грози и платежни институции за осъществяване на заплащане, предопределено за присъединяване в онлайн хазартна игра към и от лица, които нямат настоящ лиценз по закон.

Забранява се физически лица да вземат присъединяване в
хазартни игри, проведени от лица без лиценз, като санкцията за тях е от 500 до 2000 лева.

Друга ограничаваща мярка е
хазартни игри с игрални автомати и в казино да се провежда единствено в обитаеми места с над 5000 поданици. Изключение са националните курорти и население места на не повече от 30 км от шосейни, жп, речни гранични пунктове. Предлага се да се завиши изискуемият капитал на компаниите, които аплайват за лиценз за игри с игрални автомати - от най-малко 500 000 лева на 750 000 лева.

Предлага се смяна в разпределението на средствата, събирани от вноските за обществено отговорно държание, които хазартните уредници дължат - половината от постъпилите средства да се дават на Министерството на здравеопазването за стратегии за лекуване на
хазартна взаимозависимост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР