Седмица на изкуството и дизайна ще се проведе от 14

...
Седмица на изкуството и дизайна ще се проведе от 14
Коментари Харесай

7 дни изкуство и дизайн започват във ВСУ Черноризец Храбър

 Седмица на изкуството и дизайна ще се организира от 14 до 20 юни 2021 година във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “, оповестиха от пресслужбата на институцията. Арт събитието е проведено от Катедра " Изкуства “ и е отдадено на 30-годишнината от основаването на университета. В него могат да се включат всички, които имат предпочитание да обогатят своите познания и умения - възпитаници, студенти, хора с интерес към изкуствата и гений за изящното и красивото.

В продължение на седем дни, в кампуса на университета и в онлайн среда, ще се проведат семинари, работилници, обучителни курсове, майсторски класове и ревю, които ще покажат гения на студентите в региона на дизайна, модата и танцовото изкуство. Обучителните и креативен конгреси ще се водят от именити експерти от практиката, както и одобрени преподаватели в областта на изкуствата, сподели доцент доктор Капка Манасиева – началник на Катедра " Изкуства “.  

С необикновен интерес се чака Годишно ревю на студентите от компетентност " Моден дизайн “, което тази година ще споделя истории за хубост и обичаи. За първи път пробните хрумвания на младите дизайнери на ВСУ " Черноризец Храбър “ ще се показват на една на сцена с достоверни фолклорни костюми. Те ще обединят темперамента на новото време с естетиката и сръчността на старите български майстори на национални занаяти. В представянето на годишната продукция на студентите, интензивно ще се включат възпитаници от Професионалната гимназията по текстил и фешън дизайн и от хореографските паралелки на СУ за ХНИ " Константин Преславски “  във Варна, с които Катедра " Изкуства “ има дългогодишно партньорство. Учениците от водещите варненски учебни заведения  ще основават грим и прически за другите фешън визии и ще покажат планове, взели участие в Националното съревнование по фешън дизайн. Танцьорите от Хуманитарната гимназия ще показват неповторимите произведения на студентите.

В университета ще бъде експонирана галерия от 26 пана на студенти от специалностите " Моден дизайн “, " Интериорен дизайн “  и " Графичен дизайн “. Ще бъдат показани планове за десен на плат, за дрехи или аксесоари - интерпретиращи картинно произведение. Експозицията е селектирана  от доктор Доника Кирова.

Изложба " Началото “, представяща най-хубавите студентски дипломни планове по " Моден дизайн “ от първите випуски, ще бъде подредена в Университетската библиотека.

Водещият български фешън дизайнер със международна популярност - Иван Донев, ще организира майсторски клас за основаване на висша мода на 19 и 20 юни. От години негови модели имат непокътнато място на международния подиум. В рамките на два дни той ще разкрие тайните на вдъхновението, тънкостите на проектирането и ръчната направа на дрехи.

За трендовете в международната фешън илюстрация ще приказва доктор Александър Гергинов, който съчетава стилния дизайн със актуалното изкуство и преподавателската специалност. Той работи за разнообразни марки и е наставник на млади създатели.

“Защо и кому е нужна филмовата премия " Оскар “? е тематиката на лекцията на доцент доктор Лиза Боева - кино режисьор и преподавател по история на изкуството. Статистиката сочи, че през последните няколко години ползата към " Оскарите " лавинообразно. Какво се крие зад най-известната кино-награда – ще разберем на 14 юни.

От 12 до 19 юни в университета ще се организира и квалификационен курс за ръководители на танцови и вокални сформира за достоверен фолклор. В рамките на седмица те ще получат познания и умения организацията на репетиционната активност на колектива, за условията, свързани със стиловите особености на локалния фолклор и уменията при театралната акомодация на фолклорния материал. Ще бъдат пресъздадени обичайни обреди и традиции.

Специално място в " 7 дни изкуство и дизайн “ имат и към този момент осъществилите се ученици на ВСУ " Черноризец Храбър “:

Работилница “Рисувана коприна " ще води  Ива Пенчева. Те я ученик на Варненски Свободен университет, художник и дизайнер, създател,  който 15 години развива Школа по приложни изкуства поддържа развиването на креативността  с присъединяване си в “7 дни изкуство и дизайн ".

В Работилницата " Флорален дизайн, аксесоари за глава " ще забележим като преподавател и презентатор Ивелина Иванова – от първият випуск на компетентност " Художествен текстил “ на ВСУ " Черноризец Храбър “,  магистър по “Мода и мениджмънт в модата " и учител. Тя е сполучлив създател  и менидижър.

Работилница " Флорален дизайн, аксесоари за дома “ ще управлява флорист-дизайнерът Марина Ръкова. ТЯ ще показва цветни аранжировки и пъстър дизайн за дома.

На професионалната ориентировка на младежите е отдадена полемиката " Образование и кариери в изкуствата “ с доцент Капка Манасиева.  В онлайн панела ще разберем за връзката на изобретателните промишлености с другите научни посоки.

Ще бъдат наградени и най-креативните участници в друго интердисциплинарно събитие на ВСУ " Ден на ДНК “.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР