Седмица и половина след като официално встъпи в длъжността си

...
Седмица и половина след като официално встъпи в длъжността си
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и пътят към неутрален климат в Европа

Седмица и половина откакто публично встъпи в длъжността си на ръководител на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен показа Европейския зелен пакт – пакет от ограничения, с които до 2050 година се чака Европа да стане първия безпристрастен във връзка с климата континент. За да бъде реализирано това, Брюксел към този момент работи по въвеждането на редица промени, съобщи „ Ройтерс “.

Според фон дер Лайен до 2030-а нездравословните излъчвания би трябвало да намалеят с най-малко 50 %, а зелените лобисти упорстват за слагането на още по-амбициозна цел – 60-70 %. Някои критици настояват, че проектите на новия ръководител на Европейска комисия обаче могат да повлияят на работата на мощно развити европейски промишлености.

Създаване на специфичен климатичен закон

Една от ограниченията за реализиране на климатичен неутралитет ще бъде въвеждането на общовалидни клаузи за територията на целия Европейски съюз. Първият климатичен закон на Европейски Съюз би трябвало да бъде показан през март 2020 година.

Нови налози

В Брюксел стартира работа по облагането с налози на замърсителите на околната среда. Очаква се те да бъдет въведени през 2021 година и да са в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Преходен фонд

Европейската комисия предлага основаването временен фонд, благодарение на който подвластните от изкопаеми горива райони да преминат към по-чисти промишлености и енергийни източници. За това се чака да бъдат отпуснати почти 35 милиарда евро.

Зелени вложения

Фон дер Лайен желае до 2025 година Европейската капиталова банка да стартира да отделя най-малко половината от средствата си за зелени вложения. През идващото десетилетие тя счита отчасти да финансира Европейския зелен пакт посредством „ Устойчив европейски капиталов проект “ за 3 трилиона евро.

Фермерство и биоразнообразие

В Зеления пакт са заложени и политики, свързани с фермерската активност, като да вземем за пример „ От фермата до трапезата “ с оферти за по-устойчиви способи на работа в региона на земеделието и отглеждането на животни. Включена е и тактика, ориентирана към възстановяване на биоразнообразието в Европейския съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР