Седми пореден ден на протести в Полша срещу решението за

...
Седми пореден ден на протести в Полша срещу решението за
Коментари Харесай

Жените в Полша започват стачка заради забраната за абортите

Седми следващ ден на митинги в Полша против решението за по-рестриктивни закони, забраняващи абортите в страната. Хиляди деятели и най-много дами излизат по улиците на Варшава срещу решението на Върховния съд. Започна и национална стачка.
Жени, оповестили се срещу рестрикциите, възнамеряват да не вървят на работа и учебно заведение и да спрат да правят домакинска активност. Протестът е въодушевен от стачките на дамите в Исландия през 1975 година Подобна проява в Полша имаше и през 2016 година, когато се организира шествие на дами, облечени в черно - знак на печал поради “погребаните” им права.

До митингите се стигна след решение на Върховния съд на Полша да се забранят абортите и при случаи на малоформации. Така в така и така рестриктивния закон към този момент е разрешено плодът да бъде отхвърлен единствено при случаи на обезчестяване или блудничество. Темата за абортите в Полша, която е много консервативна страна със мощно въздействие на католическата черква, е изключително противоречива към този момент години наред.

Решението бе наказано от редица институции, защитаващи човешките права. Против рестрикциите се оповестиха от " Амнести интернешънъл ", " Humans Right Watch " и Центърът за репродуктивни права. От там показват, че решението излага на риск живота и здравето на дамите в Полша и нарушава отговорностите на страната според интернационалните контракти да се задържа от сходни деградивни практики, които лишават правата на дамите върху половото им и репродуктивното им здраве.

Според формалната позиция на " Амнести интернешънъл " рестрикциите няма да сложат завършек на абортите, а вместо това ще принудят дамите да ги правят тук-там, които не подсигуряват тяхното здраве и сигурност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР