Седмата Среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между

...
Седмата Среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между
Коментари Харесай

София посреща още една Среща на върха, този път във формат 16+1

Седмата Среща на върха на групата 16+1 за съдействие сред Китай и Централна и Източна Европа ще бъде в София, на 7 юли. За високия конгрес, който ще се организира в НДК идват китайския министър председател Ли Къцян и държавните ръководители на 16 страни от Централна и Източна Европа и китайския министър председател Ли Къцян.

Темата на лидерската среща е “Задълбочаване на отвореното и прагматично съдействие, взаимно поощряване на общия разцвет и развиване ”. Предвижда се срещата да одобри финален документ под надпис “Насоки от София ".

Паралелно със срещата на водачите ще се организира и бизнес конгрес, който ще бъде открит от българския министър председател Бойко Борисов и Ли Къцян.

На него се чака да участват 200 китайски компании - представители на огромния бизнес, и към 600 предприемачи от Централна и Източна Европа. Целта на форума е съдействие в региона на търговията, вложенията, нововъведенията, високите технологии, инфраструктурата, земеделието, туризма.

Китайският министър председател Ли Къцян ще дойде у нас два дни преди форума - на 5 юли и ще организира диалози с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов по тематиките за усилването на съдействието в границите на самодейността “Един пояс, веднъж ” и механизма 16+1.

След България Ли Къцян ще посети Германия по покана на немския канцлер Ангела Меркел.

Премиерът Бойко Борисов е изпратил покана до канцлера Ангела Меркел за присъединяване като специфичен посетител на срещата 16+1, само че към момента не е ясно дали има публично удостоверение от нейна страна. Гърция обаче е декларирала интерес да участва като наблюдаващ и се чака персонално министър председателят Ципрас да дойде за форума у нас.

През ноември 2017 година на шестата среща на върха 16+1 в Будапеща Ли Къцян разгласи, че Китай ще обезпечи над 3 милиарда $ за планове в страните от Централна и Източна Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР