Седмата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни

...
Седмата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни
Коментари Харесай

"Най-безплодната" среща - българо-македонската комисия не постигна пробив

Седмата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и просветителни въпроси бе " най-безплодната ", само че не и " най-спокойната ", откогато започнаха съвещанията.

Това разгласи ръководителят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров на брифинг за медиите след двудневното съвещание. Първият им ден, през вчерашния ден, трябваше да е обвързван със наличието на учебниците по история, днешният - да бъде отдаден на разногласията към личността на Гоце Делчев.

" Резултатите са напълно покрай нула, " продължи Димитров. " Очевидно е, че имаме доста дълбоки разминавания в метода, по който желаеме да решим противоречивите въпроси. "

Макар " крачки напред " да са били направени, неналичието на подготвеност се усеща от предходната среща, " в случай, че имахме година зад тила си ", само че въпреки всичко е значимо работата да продължи - не в духа на компромисите, а на единодушието въз основата на солидните причини и без предишното да се трансформира в обект на " конюнктурни ползи ", както не прилича на историци. " Всичко, което вършим, би трябвало да бъде ориентирано за нещо доста солидно и трайно сред двете страни. "

Днешната среща бе даже " разочароваща ", съобщи Георгиев. Той изиска да се реализира " компромис ", да се почитат причините на двете страни и " уравновесено гледане на въпросите ", само че и добави, че обстановки като днешната са " част от работата на комисията " и дебатът е посочил накъде би трябвало да се насочи работата им. Така " доба полемика на високо равнище ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР