Седма година е замразен проектът за модернизация на туристическа и

...
Седма година е замразен проектът за модернизация на туристическа и
Коментари Харесай

Безхаберие убива туризма на Витоша

Седма година е замразен планът за рационализация на туристическа и ски зона „ Алеко”, намираща се на Витоша. Инвестицията на стойност 70 милиона евро на притежателя на лифтовете и влековете в зоната - „ Витоша ски”, не може да бъде осъществена, макар решението на Върховния административен съд, че желанието е законно. Сагата стартира през 2009 година. Това разяснява в. „ Труд “.

Причината за блокирането на развиването на ски зона „ Алеко” е същата, каквато беше и в ски зона „ Банско” - рестриктивни текстове в проекта за ръководство. И до момента в който на 28 декември държавното управление одобри частичното изменение на проекта на Национален парк „ Пирин”, казусът с този на Природен парк „ Витоша” остава.

Действащият проект опонира на два закона

В точка 144 в проекта на Политическа партия „ Витоша” е записано, че не се позволява смяна на предназначението на горите и земите от горския фонд и строителство в тях, като се изключи пробутване на проводи и уреди, свързани с техническа инфраструктура. Тоест не може да се строят нови лифтове.

Затова в плана за ски зона „ Алеко” вложителят е изискал цялостна рационализация на съществуващите въжени линии. Предвидено е Драгалевският и Симеоновският въжен превоз да бъдат сменени с 8-местни кабинки. Капацитетът на седалковите уреди ще бъде повишен. Според плана трасето на Княжевския кабинков въжен превоз ще се удължи и той ще стига до Златните мостове и „ Офелиите” и там може да се мисли за 10-местна кабина.

Парадоксът е, че възбраната в точка 144 от проекта влиза в несъгласие със Закона за горите (ЗГ) и Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Според измененията от 2012 година в ЗГ, за подмяната на съществуващите лифтове авансово би трябвало да се промени статута на територията под самите тях, която сега се води горска, даже и там където са поляни, обезлесени от корояд и няма гора. Същевременно проектът не разрешава изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на естествения парк. Тоест, проектът не разрешава това, което законът изисква.

Противоречието със Закон за устройство на територията е, че с цел да се подмени остарял въжен превоз с нов по същото трасе, би трябвало да се сменят фундаментите (така наречените стъпки – б.а.). и стълбовете. Тази замяна съгласно Закон за устройство на територията е строителство. А проектът за ръководство не разрешава новото строителство и се получава обаян кръг - единият документ позволява, а другият не разрешава.

Върховният съд: Няма законови спънки за модернизацията

Спазвайки законите, през 2009 година Регионалната ревизия по околна среда (РИОСВ) в София приема отчета за екологична оценка на направения организационен проект за рационализация на ски зона „ Алеко”. Но тогава се намесват няколкото организации от обединението „ За да остане природа в България” и Тома Белев. По това време Белев е и шеф на Политическа партия „ Витоша”. Жалби против решението на РИОСВ-София са подадени в Министерство на околната среда и водите от Белев, в качеството му на шеф на парка и българския клон на швейцарската офшорка WWF, чийто началник е Веселина Кавръкова, с която Белев живее фамилно. Министърът на екологията през оня интервал – Нона Караджова, почита претенциите на жалбоподателите.

„ Витоша ски” отнася въпроса до Върховния административен съд. Магистратите постановяват, че няма причина Министерство на околната среда и водите да вземе такова решение. Въпреки това Министерство на околната среда и водите още веднъж отхвърля позитивната екооценка и по този начин до през днешния ден планът е замразен.

Ситуацията сега

От това решение на Министерство на околната среда и водите, взето след следващия напън на зелени, страдат софиянци и гостите на столицата. Лифтовете по скатовете на Витоша са остарели, само че не могат да бъдат сменени, а ски зона „ Алеко” няма по какъв начин да бъде осъвременена. Планът за ръководство е рестриктивен и не разрешава такива дейности.

А от несъгласието на проекта с два закона се възползва групата на Белев. Тя продължава да популяризира операцията, че цялата Витоша ще бъде застроена, в случай че се модернизира ски зоната. Но истината е, че ще се подменят лифтовете, като за задачата би трябвало да се създадат нови фундаменти (стъпки), които „ еколозите” назовават градежи. Те не споделят нищо за желанието на вложителя пилоните на новите лифтове по съществуващите просеки да се поставят с хеликоптери, с цел да не се поврежда природата.



По този метод Белевите хора не престават да стопират развиването на зимния туризъм в България – нещо, което вършат от години, базирайки се на текстовете от рестриктивните проекти за ръководство на националните и естествени паркове, които в по-голямата си част са писани точно от „ експерти” на „ За да остане природа в България”.

В същото време новият проект за ръководство на Политическа партия „ Витоша” още не може да влезе в действие, още веднъж поради дейностите на „ еколозите”. Те изпратиха стотици мнения против проекта. Огромна част от тези мнения са безспорен копи пейст, само че съгласно условията те би трябвало да се обработят. Така работата на специалистите от фирмата-изпълнител бе забавена за огромен интервал от време.

Какво предлага „ Витоша ски “

Ще се подменят с нови всички съществуващи лифтове с обща дължина 21 104 метра. Нов ще бъде лифтовият сектор над Голи връх, с дължина 2.6 км.

Нови уреди по съществуващите трасета

• Лифт „ Симеоново-Лале “, 8-местна кабина с потенциал 3000 души на час.

• Лифт „ Драгалевци-Фънпарк, стопира зад „ Щастливеца “ - 8-местна кабина с потенциал 3000 души на час.

• Лифт „ Простор-плац „ Стената “ - 4-седалков за 2000 души на час.

• Лифт „ Лале-Учебен плац “ - 4-седалков с шлем за 2000 души на час.

• Лифт „ Лале 1 “ - 6-седалков за 3000 души на час.

• Лифт „ Лале 2 “ - 6-седалков за 3000 души на час.

• Лифт „ Боби -учебен плац „ Алеко “ - „ Зелена писта “ - 4-седалков за 1200 души на час.

• Лифт „ Алеко-Малък Резен “ - 6-седалков за 3000 души на час.

• Лифт „ Лале 4 “ - 4-седалков за 2000 души на час.

•Съществуващият „ Романски въжен превоз “ е разграничен на две елементи – ниска и висока, както е разказано нагоре. Причината е в мощните ветрове на връх Малък комат.

• Ще се обособят 19.5 км нови и остарели писти. Ски трасетата минават през към този момент обезлесени терени, тежко потърпевши през последните години от естествени бедствия и заболявания по горите (корояд).

• Очаква се да бъдат отстранени 1200 дървета (около 1500 кубика), като ще има обезщетителни ограничения – за всяко едно ще бъдат засадени нови пет. 1500 кубика е повече от три пъти по-малко от годишната санитарна сеч в Политическа партия „ Витоша “, която е 7000 кубика.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР