Седемте юбилейни издания, посветени на момчето, което оживя, издателство Егмонт

...
Седемте юбилейни издания, посветени на момчето, което оживя, издателство Егмонт
Коментари Харесай

20 години от излизането на Хари Потър у нас

Седемте юбилейни издания, отдадени на " момчето, което оживя ", издателство " Егмонт " разгласява през днешния ден, 13 ноември - датата, на която през 2000 година у нас се появява първият разказ " Хари Потър и Философският камък ". Любен Зидаров има повече от седемдесет години дейна креативна активност, през които е илюстрирал над 200 заглавия от българската и международната литературна класика. Днес той е един от дребното илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър при поддръжката на Дж. К. Роулинг.

Български юбилейни издания на седемте романа за Хари Потър ще бъдат публикувани в книжарниците в цялата страна през днешния ден. Най-четената поредност в света, издадена допълнително от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от Любен Зидаров. Роден на 23 декември 1923 година и почнал да твори при започване на 50-те години на предишния век, по всяка възможност, той е и най-възрастният настоящ илюстратор на планетата. Творби на Любен Зидаров към седемте юбилейни издания са показани в изложба навън в градинката на " Кристал " до 17 ноември в това число.

Финалът на Националния конкурс за авторска рисунка, въодушевена от романите, ще се състои през днешния ден от 18 ч. в " Клуб 1 " в НДК. В състезанието вземат участие 896 деца от I до VII клас от цялата страна. Любен Зидаров, както и известният влогър Стан и един от най-запалените почитатели на книгите - Михаил Костов, журирали самодейността, персонално ще връчат премиите на спечелилите в три възрастови категории. Малко по-рано, от 16 ч., " Клуб 1 " ще отвори вратите си, с цел да показа галерия с рисунки от състезанието.

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата " Хари Потър " ще продължи до 13 ноември 2020 година с още вълнуващи събития и изненади, отдадени на магията на книгите и четенето за всички възрасти, научи ДУМА от Милена Димитрова, специалист ВО.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР