Седемте рилски езера загиват и само бързо и стриктно прилагане

...
Седемте рилски езера загиват и само бързо и стриктно прилагане
Коментари Харесай

WWF: Екоминистърът да спре лифта и на джиповете до Рилските езера

Седемте рилски езера умират и единствено бързо и прецизно използване на закона може да им даде късмет да оцелеят,  алармира интернационалната природозащитна организация WWF.

Според  WWF към този момент са нанесени доста увреждания, а нарушаванията порастват, като най-големият проблем е замърсяването и заблатяването на езерата (еутрофикация), породена от човешкото настъпление. В последните години нещата бързо се утежняват с стартирането на горната станция на лифта и с роенето на джипове-таксита, коментира Добромир Добринов от WWF.  

Управата на Национален парк " Рила " е наясно с казуса, само че е избрала доста неправилен метод за решаването му - построяването на нова подходи за туристи, и то с използването на тежка техника, в действителност вреди в допълнение, сподели Добринов. Според природозащитната организация планът на парковата дирекция за запазване на езерата даже нарушава закони . Ето по какъв начин:  

Парковата дирекция търси отбрана на екосистемите посредством човешка интервенция, която нарушава тяхната непринуденост. Това е тъпчене на Закона за предпазените територии (ЗЗТ), който гласи, че националните паркове гарантират протичане на естествените процеси в екосистемите и биологичното многообразие. Закон за защитените територии не разрешава в националните паркове да се нарушава естественото положение на водни площи, водни течения, техните крайбрежия и прилежащи територии, с изключение на при опасност от тежки наводнения. Затова дори  построяването на пътеки от дребни камъни и разполагането на дървени парапети в прилежащи територии на езерата  са тъпчене на закона. 

Не е издадена заповед на министъра на околната среда за одобряване на механически план за описаните в проекта дейности.

От WWF показват, че на 11 септември парковата дирекция е провела среща със заинтригуваните страни, на която е уверила, че няма да се повреждат естествени местообитания в Защитена зона " Рила ", съвпадаща с границите на парка. Но не е посочила къде тъкмо ще минават новите каменни пътеки. Междувременно стана ясно, че изпълнителите възнамеряват да употребяват скали и камъни от региона, с цел да изградят натрошена настилка за въпросните пътеки. " Това е голямо количество скален материал, който ще се отнеме от територията на парка и ще трансформира региона в строителна площадка, а представителите на типове, които употребяват за леговище камъните или търсят там храна, ще бъдат унищожени. Проектът на Национален парк " Рила " евентуално ще повреди естественото местообитание, за чието сякаш възстановяване е направен, както и други естествени местообитания и типове, опазвани в Защитена зона „ Рила " и в националния парк, разяснява Добринов.

 

Какво може и би трябвало да се направи: 

Първо, да се спре лифтът от хижа Пионерска до хижа Рилски езера. Това е в пълномощията на екоминистъра. Става дума за остаряло нарушаване - самото създаване на горната лифтова станция в рамките на парка е тъпчене на възбраната за ново строителство в националните паркове  (съгласно чл. 21, т. 1 от ЗЗТ).

Второ, да се прекратят всички увреждащи парка действия. Министърът на околната среда и водите може да спре и плана на парковата дирекция, и употребата на лифта от хижа „ Пионерска " до хижа „ Рилски езера ",  и придвижването на всички транспортни средства по пътя от хижа " Пионерска " до границите на парка - като се изключи тези, употребявани от държавни служби. Законът му разрешава да се намеси  при пораждане на непосредствена заплаха от увреждане или заличаване на предпазени зони или на части от тях .

Трето, да се маркират пътеките за прилагане в прилежащите територии на езерата единствено с багра, нанесена на камъни на несъмнено разстояние един от различен по периферията на определената пътека. 

Четвърто, д а се ускори контролът при придвижването на посетителите по новомаркираните пътеки.

 

А прокуратурата е пас  

WWF напомня, че още при започване на юли 2020 година е сезирала Върховната административна прокуратура и Окръжната прокуратура в Кюстендил за нарушавания и че повреждането на предпазена територия и местообитания в предпазена зона е закононарушение по Наказателен кодекс. До този миг обаче няма никакъв отговор на сигнала на организацията, нито има данни  прокуратурата да е подхванала стъпки за търсене на наказателна или най-малко административна отговорност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР