Седемте архитектурни бюра, които бяха допуснати до финалния етап на

...
Седемте архитектурни бюра, които бяха допуснати до финалния етап на
Коментари Харесай

Архитектурният конкурс за софийския пл. Св. Неделя е на финалната права

Седемте архитектурни бюра, които бяха позволени до финалния стадий на състезанието за възобновяване на пл. " Св. Неделя ", са предали към този момент идейните си планове за новия образ на пространството. На 28 и 29 ноември те би трябвало да бъдат прегледани от интернационално жури, които да ги оцени и класира.

Това оповестиха от Направлението " Архитектура и градоустройство " към Столичната община, което провежда архитектурния конкурс за едно от знаковите места в столицата. Той беше разгласен през февруари тази година. Условията за състезанието претърпяха промени след митинг на Камарата на архитектите в България, които оповестиха условията за оборт и опит за дискриминационни към българските архитекти.

Така в последна сметка тези условия отпаднаха или бяха занижени. Първоначално в състезанието участваха 14 екипа. След оценка на опита им, 7 от тях бяха поканени да подадат и идейни планове. До финала стигнаха архитектурни студиа и консорциуми от Италия, Франция, Русия и България. Сред тях е фернското студио " Вилмот архитекти " , създател на редица планове за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и други. Екипът му работил е по бул. " Шан-з-Елизе " и съветския православен център в Париж, както и по кулата на мира в Санкт Петербург.

Сред претендентите е и студиото на известния италиански проектант Масимилиано Фуксас . До втория стадий стигна и консорциумът OW/MA/CL , в който влизат три компании - основаното в Милано студио One Works , римското студио Maofficina и Сracknell , за които не се открива публична информация. Сред участниците е и италианското " Студио Паола Вигано " , както и обединяването сред архитектурните студиа AI Architects LLD, CLAB Architettura и съветските архитекти Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян . AI Architects има планове в Корея и Съединени американски щати, екипът му е работил за компании като " Самсунг ". CLAB е италианско студио, има обществени и частни планове в Италия.

Сред седемте определени участници е и обединяване " ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе " , което влизат студио " Морфе " и италианската компания " Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети " , която има планове за музеи в Италия и Израел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР